Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде старт и

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде старт и
Коментари Харесай

Министър Кралев награди победителите на маратона във Варна

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде старт и награди спечелилите в петото издание на маратона на Варна. При мъжете победи Юсеф Сбаи (Мароко), а при дамите най-хубаво време даде Клементин Муканданга (Руанда). През тази година по класическата отдалеченост от 42.195 км потеглиха 134 спортисти.

В мъжката конкуренция Сбаи, който завоюва и маратона на София, финишира за 2:17:25 часа. Той изпревари с 12 секунди втория в подреждането Дънкан Коеч (Кения). Трети се подреди Жан Симокека (Руанда) с закъснение от 26 сек. Със извоюваните 15 точки от маратона в морската ни столица Юсеф Сбаи взе и наградата от 15 000 лева, която се дава на спечелилия във веригата " Бягането като метод на живот ". Крайното класиране в нея се дефинира след провеждането на трите маратона в България.

При дамите Клементин Муканданга приключи за 2:35:14 часа. Времето й е нов връх на варненското трасе. Втора финишира Наом Джебет (Кения) с закъснение от 7 секунди. Трета на почетната стълбичка се качи Карен ван Прьоен (Белгия), която остана на 7:17 мин след победителката.

" Много съм благополучен, че за пета поредна година се организира този маратон, който е част от веригата „ Бягането като метод на живот ". Основната ни цел е посредством нея да се разпространяват дългите бягания в цялата страна. Това е един сполучлив план, а надпреварите всяка година стават все по-силни. В изискванията на пандемия всеобщият старт във Варна беше анулиран. Останаха единствено професионалните състезатели на 10, 21 и 42 км. Трасето е чудесно, което дава опция да забележим мощни бягания ", съобщи министър Красен Кралев преди старта на надпреварата. Маратонът във Варна се организира под неговата закрила, като той означи, че уредниците са взели всички нужни ограничения, с цел да подсигуряват естественото осъществяване на конкуренцията в изискванията на пандемия от ковид.

" Важното е да бъдат спазвани всички ограничения, които са наложени от държавното управление. Това е годно както в спорта, по този начин и във всички сфери на публичния живот. Те са безусловно задоволителни да предпазят нашите сънародници. Призовавам всички към една по-голяма дисциплинираност, тъй като това ще способства за по-лекото прекосяване през пандемията. Тежко е на всички места. Министерството на младежта и спорта направи всичко допустимо да подкрепи спортните клубове и федерации, с цел да се оправят с тази обстановка. От финансова позиция са изцяло обезпечени. Въпросът е да може да се подсигури подготвителният развой и надпреварите. Много мъчно е да се прави спорт без аудитория, само че би трябвало да свикнем и с тази действителност, тъй като здравето на спортистите, на почитателите, на нашите сънародници е по-важно от всичко ", добави спортният министър.

В полумаратона на 21 км участваха 245 спортисти. Най-бърз при мъжете беше Богдан Семьонович (Украйна), който приключи за 1:05:26 часа. При дамите над всички беше Франсис Ньомокунзи (Бурунди). Тя даде време 1:12:46 часа. 312 състезатели се включиха в конкуренцията на 10,5 км. При мъжете завоюва българинът Стоян Владков, който финишира за 33:38 мин. При дамите сръбкинята Оливера Йевтич взе успеха с време 37:10 мин. Тя изпревари българките Маринела Нинева и Силвия Георгиева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР