Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев гостува в предаването

...
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев гостува в предаването
Коментари Харесай

Димитър Илиев: Не съм съгласен, че държавата не дава пари за спота

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев гостува в предаването " Още от деня ", с цел да разкрие малко повече детайлности към финансирането на българските спортисти в хода на олимпийската 2024-а година, както и да приказва за развиването на въпросите във федерациите по повдигане на тежести, шахмата и футбола.


В студиото Илиев увери, че страната е отпуснала по-големи средства за актуалната календарна година за всички български състезатели, които ни показват в олимпийски спортове или към този момент имат извоювана квота за Игрите в Париж през лятото.

" Най-шокиращото за мен, когато влязох в спортното министерство, беше, че видях какъв голям запас разпределя страната за спорт. Допреди това аз живях с мисълта, че не оказва помощ доста на спорта. Категорично не съм склонен. Държавата обаче няма по какъв начин да отговори на упованията на всички. Това, което тя прави е да се грижи да има един постоянен финансов запас за олимпийските спортове и състезателите, които ни показват в тях. През тази година средствата, които ще бъдат разпределени, са в голям размер. Всички федерации ще получат повече по отношение на предходната година. Освен това отворихме достъпа до обществени запаси за повече федерации. Моята цел е да подсигурим положителни условия за българските спортисти и изключително за тези, които ни показват на олимпийски игри и международни шампионати в олимпийски спортове ", разяснява спортният министър.

" За да бъде финансиран от страната, даден състезател би трябвало да покаже нужното равнище и да влезе в националния тим на своя спорт. През тази година ние увеличихме фрапантно средствата за треньорите, тъй като желаеме да върнем престижа на тази специалност. Вдигнахме с близо 27% и средствата за спортистите, които към този момент са взели квоти за Олимпиадата. Аз имам вяра, че тазгодишното систематизиране на средствата е доста положително, в това число разполагаме и с запас, който може да бъде употребен при потребност ", добави той.

Бившият авто играч засегна и тематиката със арестувания с рушвет чиновник на министерството, който е изнудвал ръководителят на федерацията по повдигане на тежести Ариф Маджид, както и отражението, което този случай дава върху родните щанги единствено седмица преди домакинското европейско състезание.

" Моят метод е постоянно да давам късмет на чиновниците. За цялото това време в министерството съм уволнил единствено един чиновник. Въпросният човек, заловен с подкупа, е работил там от пет години. На неговото място към този момент има заместител и в този момент се надявам европейското състезание да премине сполучливо, защото у нас не е имало сходен конгрес от 2005-а година. Добрата вест е, че огромна част от средствата от него ще отиде за материално-техническо обезпечаване на щангите, тъй като те са в злополучие във връзка с уредите, с които работят. Залавянето на този чиновник, който си е разрешил да изнудва някого, е добър знак, че институциите работят и всеки, който си разреши сходно нещо в бъдеще, ще носи отговорност ", безапелационен е Илиев.

Накрая министърът на младежта и спорта показа усещанията си от разногласията сред федерациите по шахмат и настоящата конюнктура в българския футбол

" Всичко протичащо се в шахмата води само до неприятни условия за нашите състезатели на интернационалната сцена. Там става въпрос за една битка за власт. Апелирам към двете страни да седнат и да се схванат, тъй като в противоположен случай проблемите ще продължат. Ако няма смяна, ние няма да можем да финансираме български тимове на интернационалните надпревари и влизаме в един доста неправилен цикъл. Държавата желае да оказва помощ на българския шахмат, само че при по този начин поставените условия няма по какъв начин да го вършим за надпревари отвън страната ", съобщи той.

" Представителите на УЕФА и ФИФА показаха предпочитание да работят транспарантно в поддръжка на българския футбол. И двете организации дадоха обещание да спомагат на БФС с всичко належащо. На хората към този момент им е пристигнало до гуша. Вярвам, че футболната общност ще избере своя нов водач, който да я поведе напред, тъй като прекомерно дълго към този момент боксуваме на едно място ", приключи Димитър Илиев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР