Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов проведе срещи със

...
Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов проведе срещи със
Коментари Харесай

Министър Кузманов с двустранни срещи в Турция

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов организира срещи със спортни ръководители от Гърция и Молдова. По време на визитата си в Истанбул за първата среща на министрите отговарящи за спорт, по линия на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), Кузманов беседва с министъра на образованието, културата и нововъведенията на Молдова Лилия Поголса и със заместник-министъра на културата и спорта на Гърция Елефтериос Авгенакис.

На срещата с представителя на южната ни съседка Андрей Кузманов предложи да бъде обновен форматът на Балканските игри, с цел да може районът да се утвърди като геополитически център на спорта. Тази тематика българският състезателен министър към този момент беше засегнал в диалога си с турския си сътрудник доктор Мехмет Мухарем Касапоглу. Елефтериос Авгенакис остана прелестно сюрпризиран от този факт, като акцентира, че Гърция възнамерява по-широка полемика по тематиката по време на идното й председателство на ПСЮИЕ. Според Кузманов и Авгенакис сходно съревнование има капацитета да предложи първокласен състезателен артикул в страните от района. Двамата разискаха опцията за взаимно разработване на рамката за провеждането на тези игри след среща в София или Атина. По време на диалозите беше декларирана готовността на България и Гърция за обмяна на опит за подкрепяне на по-слабо развитите спортове в двете страни.

С министъра на образованието, културата и нововъведенията на Молдова Лилия Поголоса, която дава отговор и за спорта, Андрей Кузманов приказва за усилване на връзките сред двете страни в спортния бранш, както и за опцията за обмяна на опит за повишение на качеството на треньорските фрагменти. Поголоса помоли за подпомагане по реализирането на концепцията Тараклийският университет „ Григорий Цамблак “, в който учи най-вече българската диаспора в Молдова, да се преобразува във филиал на Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “. Кузманов пое уговорката при първа опция да беседва по тематиката с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР