Министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски

...
Министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски
Коментари Харесай

Северна Македония подписа 12 споразумения за 3,6 млн. евро за трансгранично сътрудничество с България и Косово |

Министърът на локалното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски подписа през днешния ден съглашения за съфинансиране на трансгранични планове с България и Косово, съобщи МИА.

Средствата са предоставени от Инструмента за предприсъединителна помощ " Програма за трансгранично съдействие ", а националното съфинансиране, възлизащо на 15 % от разноските по плановете, което е изискване за потреблението на еврофонодвете, възлиза на 337 000 евро и се обезпечава от министерството на локалното самоуправление.

" Осем плана ще бъдат финансирани посредством програмата за трансгранично съдействие с България и четири с Косово. Стойността на първите е 2,7 милиона евро, а на вторите - 900 000 милиона евро ", уточни Милевски.

Той акцентира, че 100 плана се ползват благодарение на предприсъединителните фондове на Инструмента за предприсъединителна помощ.

" Това е методът министерството на локалното самоуправление да окуражи евентуалните претенденти да вземат участие в трансгранично партньорство и да изготвят на планове, които са от изгода за страната и жителите на граничните региони, с цел да се подсигурява, че страната ще оползотвори средствата от Европейски Съюз, които й се дават ", означи министърът. Той добави, че министерството е разполагаем на локалните управляващи и държавните предприятия, с цел да им помогне за подготовката на нужните документи за кандидатстване.

Споразумения бяха подписани през днешния ден с кметовете на градовете Карбинци, Берово, Крива Паланка, Куманово, Гази Баба и Щип, както и с центрове за развиване на югоизточния и североизточния регион за обмисляне, две държавни предприятия от Македонска Каменица и Куманово, както и Асоциацията за околна среда в Македонска Каменица и Фондацията за развиване на дребните и междинни предприятия в Скопие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР