Министърът на културата Велислав Минеков е заминал за Пловдив, за

...
Министърът на културата Велислав Минеков е заминал за Пловдив, за
Коментари Харесай

Минеков на спешна проверка в Пловдив заради поредния съборен тютюнев склад

Министърът на културата Велислав Минеков е отпътувал за Пловдив, с цел да направи инспекция по сигнал за следващия съборен остарял тютюнев склад.

Арх. Петкана Бакалова, която от години се занимава със статута на оставените да се разрушават исторически здания, е станала очевидец по какъв начин строители събарят един от складовете на ул. " Г. М. Димитров " и " Екзарх Йосиф " в Пловдив.

Тя показва, че обектът е част от предпазен колективен монумент на културата и може да се събаря единствено след позволение на министерството - каквото не е издавано.

" Кметът безусловно непозволено си е разрешил да утвърди проект за сигурност и здраве и проект за ръководство на строителните боклуци, най-малко това настояват хората, че имат. Това е тип строителство и би трябвало да имат осведомителна табела, а нямат такава ", споделя тя пред БНР Пловдив.

Във Фейсбук архитектът демонстрира фотоси на опустошен етаж от постройката и екскаватор, който събаря стените ѝ.

Същото мнение пази и шефът на Националния институт за недвижимо културно завещание Петър Петров, който споделя, че постройката е детайл от колективен монумент на културата " Филипопол - Тримонциум - Пловдив " и бутането му опонира на разпоредбите.

Имотът е част от постройките, които бяха наранени при пожара от 2016 година, довел до съществени вреди по така и така запуснатите здания. Единственият обвинен за случая беше безприютен човек, макар подозренията за тенденциозен палеж за почистване на скъпо струващите терени в центъра на Пловдив.

Само преди седмица се стигна до митинги поради събарянето на друга остаряла постройка от тютюневите хранилища на ул. " Христо Ботев " 51.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР