Министърът на културата проф. Велислав Минеков участва днес в тържественото ...

Министърът на културата проф. Велислав Минеков участва днес в тържественото

Желязната църква в Истанбул на 130 години

Министърът на културата проф. Велислав Минеков взе участие през днешния ден в тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от полагането на главния камък на българската православна черква " Свети Стефан “ на брега на Златния рог, известна още като Желязната черква, оповестяват от пресцентъра на Министерството на културата.

На събитието участваха вицепрезидентът на Република България госпожа Илияна Йотова, Вселенският патриарх Вартоломей, както и редица публични лица от България и представители на българската общественост в Истанбул. Специални посетители бяха българският дипломат в Анкара Ангел Чолаков, ръководителят на българската общественост в Истанбул Васил Лиязе.

Божествената света литургия продължи към два часа. Вицепрезидентът Илияна Йотова насочи прочувствено одобрение, в което акцентира, че 130-ата годишнина на храма " Свети Стефан “ е доста значимо събитие и дефинира Желязната черква в Истанбул като знак на единството и българската националност. По време на тържествената работа в свещената за българите черква на министър Минеков бе оказана достойнството да произнесе Символа на вярата.

Министър Минеков показа, че би трябвало да благодарим на турските управляващи и страна, които поеха голяма част от реставрацията на българската реликва.

Поднесени бяха голям брой блага на църквата, в това число от Вселенския патриарх Вартоломей и от госпожа Йотова, която подари икона. Министър Минеков подари икона на Св. Св. Кирил и Методий.

По-късно водената от вицепрезидента Йотова българска делегация, в състава на която е министър Минеков, откри и новата образователна година за учениците и учителите в българското неделно учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий “ в Истанбул, което се обитава в Екзархийския дом в квартал " Шишли “. То е учредено преди 6 години.

Източник: varna24.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg