Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще предаде картината на

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще предаде картината на
Коментари Харесай

Минеков дава на Ватикана картина на Иван Вукадинов

Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще съобщи картината на българския художник Иван Вукадинов за сбирката на Ватиканските музеи. Това ще се случи на публична гала на 10 октомври  от 11 ч. във Ватиканските музеи.

Картината " Чили " на Иван Вукадинов впечатлява ватиканските специалисти, когато взе участие в галерия на българско изкуство в Рим в средата на 70-те години на предишния век и те пожелават да я придобият за сбирката на Ватиканските музеи. От страна на българската страна обаче се получава отвод с основанието, че картината е национално благосъстояние и не се продава. Разбирайки за отхвърли, художникът Иван Вукадинов се наскърбява на тогавашната система, която отхвърля изкуството му да бъде показано по света. Зарича се да не демонстрира в никакъв случай творчеството си в България. През 2006 година се завръща в художествения живот на София, участвайки в една галерия годишно.

В наши дни от Музеите на Ватикана още веднъж демонстрират интерес за придобиването на картината на Иван Вукадинов „ Чили “. Така се стига и до тържествената гала, по време на която министърът на културата проф. Велислав Минеков публично, в наличието на представител и от фамилията на художника, ще връчи картината на Иван Вукадинов за сбирката на Ватиканските музеи.

На церемонията са поканени да участват господин Златко Минев (член на фамилията на Иван Вукадинов), ръководителят на задачата ни във Ватикана - дипломат Богдан Паташев, проф. Аксиния Джурова, откривател на творчеството на Вукадинов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР