Министърът на културата Кръстю Кръстев разговаря днес с представители на

...
Министърът на културата Кръстю Кръстев разговаря днес с представители на
Коментари Харесай

Министърът на културата обсъди с протестиращите творци промени във финансирането на сектора

Министърът на културата Кръстю Кръстев беседва през днешния ден с представители на креативните съюзи, на синдикатите " Подкрепа " и КНСБ, както и на културни институти по отношение на измененията във финансирането в региона на културата и нарастването на заплатите в бранша. Това оповестяват от отрасловото министерство, откакто през днешния ден в цялата страна създатели излязоха на митинг поради бюджета за просвета и ниското възнаграждение в бранша.

 

В срещата, която се организира в Министерството на културата незабавно след приключването на съвещанието на Министерския съвет, участваха зам.-министрите на културата Виктор Стоянов и Амелия Гешева, основният секретар на Министерството Тодор Керанов, началникът на кабинета на министъра Весела Щерева, финансовият консултант Маргарита Васева, шефът на дирекция „ Сценични изкуства и художествено обучение “ Елиянка Михайлова.

Министър Кръстев е пояснил пред присъстващите, че в осъществяване на разпореждане на Министерския съвет с негова заповед са одобрени нови разходни стандарти и по този метод шефовете на културните институти имат опция рационално да усилят заплатите на хората в бранша, което е и напълно в пълномощията им.

Зам.-министър Виктор Стоянов уточни, че по време на последното съвещание на Комисията по културата и медиите Министерството на културата към този момент е направило съответно предложение да отпаднат двете рестрикции в Закона за протекция и развиване на културата за междинна цена на билет и за преизпълнение на приходите.

Министър Кръстев осведоми още, че екипът на Министерството на културата работи по това да е подготвен предварително и с измененията в заложеното в държавната стратегия изменение на Методиката за финансиране на държавните културни институти в региона на театралните изкуства. Към сегашния миг се прави повсеместен разбор на системата, който ще помогне на културните институти да могат да предвиждат нужните им бюджети за всяка последваща година от месец септември на миналата.

В работата по Методиката ще бъдат включени представители на креативните съюзи и на културните институти. Другата основна смяна, която ще помогне за повишението на заплатите в бранша, е предлагането в единните разходни стандарти да се включи съставен елемент за гарантиране на минималните разноски за заплащане.

В работната група, която ще разпише това предложение, което да бъде признато с Постановление на Министерския съвет, също ще бъдат включени представители на заинтригуваните страни.

Още една работна група с представители от заинтригуваните страни ще търси механизми за дофинансирането на общинските културни институти от страната. Ще бъдат препоръчани законодателни промени, откакто се направи цялостен разбор на законодателството и на системата.

Участниците в траялия повече от два часа и половина диалог се сплотиха към тезата, че културата е извънредно значима инвестиция в бъдещето на страната ни, а представителите на креативните съюзи, на синдикатите „ Подкрепа “ и КНСБ, както и на културни институти, дадоха обещание цялостна поддръжка на Министерството на културата в задачата си да отбрани този основен държавен приоритет.

Планираното нарастване в бюджета на Министерството на културата за 2024 година е с над 68 милиона лв., или с 19% повече от бюджета за миналата 2023 година

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР