Министърът на културата Боил Банов спря събарянето на полуразрушения тютюневия

...
Министърът на културата Боил Банов спря събарянето на полуразрушения тютюневия
Коментари Харесай

Банов със сърце и съвест спря събарянето на тютюневия склад в Пловдив

Министърът на културата Боил Банов спря събарянето на полуразрушения тютюневия склад в Пловдив, заяви БНР.

Движението по централния бул. " Христо Ботев " беше спряно, а багерите в подготвеност да пристъпят към постройката. Министърът дойде на място и съобщи, че складът е част от ансамблов монумент на културата и не може да бъде опустошен.

Трябва да бъде изработен план, който да запази фасадата ѝ, а до тогава постройката, която е в окаяно положение, да бъде обезопасена, акцентира Банов.

Спирам бутането прочувствено, само че в случай че би трябвало ще го спра и физически. Ако никой не спре писмено събарянето, ще го вардя на място цяла отпуска, съобщи още Боил Банов.

Министърът отхвърли изказванието на кмета на Централен Георги Стаменов, че постройката не е ансамблов монумент на културата и разгласи, че ще търси отговорност от НИНКН, които не са спрели събарянето.

По думите му нарушена е и процедурата, тъй като кметът Иван Тотев не е подписал отчета на Комисията, направен преди повече от година. Без подписа му не може да се пристъпи към срутване, разясни министърът.

Какво е мнението на кмета, на НИНКН, на кмета на Централен, колосално няма никакво значение. Аз съм този, който сега е задължен да опазва културното завещание и го върша със сърце и съвест, добави още Банов.

Боил Банов е бил сигнализиран в Черна гора за желанията на притежателите да съборят постройката.

Той твърди, че ще беседва и с кмета Иван Тотев за спасяването на склада, както и за желанията на локалната власт да отнеме галерията на Гладстон от Дружеството на пловдивските художници. Договорките би трябвало да се съблюдават, е позицията на министърът.

Малко по-късно от Министерството на културата потвърдиха, че събрянето на тютюневия склад в Пловдив се отсрочва до изясняване на събитията за неговото унищожаване и спазването на процедурите по Закона за устройство на територията и Закона за културното завещание.

Според протоколи и съгласувателни документи в Министерството на културата, комисия, свикана със заповед на кмета на Община Пловдив, през декември предходната година, е издала наставление за опазване на част от фасадата на постройката с архитектурните детайли и указания за ремонт и подсилване.

При инспекция на място специалистите на културното ведомство са разкрили проблем в документите и са сезирали за това РДНСК и Община Пловдив. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР