Министърът на културата Боил Банов отхвърли твърденията на ръководството на

...
Коментари Харесай

Боил Банов: Правени са нови дупки във фасадата на Софийския университет

Министърът на културата Боил Банов отхвърли изказванията на управлението на Софийския университет, че фасадата на Ректората не е нарушавана, каквито сигнали имаше през вчерашния ден.
" Премахват едни тела, единствено че бият дупки, с цел да поставят по нов метод някаква система ", сподели Банов пред " Нова телевизия " и добави, че при паметниците на културата има един ред в страната - координиране с Министерството на културата. Глобите са сред 3 и 5 хиляди лв., посочи Банов.

" Това е един рецидив на немарливо, неточно и някак си със самочувствие, че са над законите и страната, отношение към здания, които са монументи на културата ", сподели още министърът. Според него в съответния случай " някой, който се занимава със собственостите на университета, подвежда доста съществено управлението ". Посочи, че Министерството на културата има редица проблеми с университета и на други места, като даде образци с двореца в Балчик, където всяка година правели по 2-3 инспекции, и с къща в Трявна, " която унищожиха ".

" В закона е ясно казано: когато извършваш каквито и да е дейности върху сграда-паметник на културата, а тази е с най-високо значение - национално, се внасят оферти в института за запазване на паметниците на културата и той дава предложение по какъв начин да се направи, с цел да се запази паметникът и визията ", сподели Банов.

Вчера управлението на Софийския университет съобщи в позиция, че от фасадата на Ректората единствено са премахвани остарели климатици и е сменена тръбната апаратура, само че са употребявани старите улеи и не е имало нови намеси по постройката.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР