Министърът на културата Боил Банов настоява директорът на Националното музикално

...
Министърът на културата Боил Банов настоява директорът на Националното музикално
Коментари Харесай

Боил Банов: Има механизми да задържиш артист от световен калибър и без конкурс

Министърът на културата Боил Банов упорства шефът на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " в София Столина Добрева да подаде оставката си още на следващия ден. Той дефинира като аморално и ненормално държанието на Добрева, която обяснила на оперната певица Дарина Такова каква е процедурата да преподава в националното музикално учебно заведение и да мине през всички стадии на състезанието наедно с останалите претенденти за позицията.

Казусът провокира спор както в музикалните среди, по този начин и в обществените мрежи – нужно ли е потвърден експерт да мине избрана процедура, с цел да бъде назначен на преподавателския пост или конкурсната процедура може да бъде прескочена.

" Очаквам оставката на Столина Добрева, тъй като да накараш един знаменит актьор, чиято кариера е свършила прибързано поради загуба на глас да пее песни, с цел да предава своя опит в елитно българско училищеима нещо аморално в това, да не кажа ненормално ", сподели министър Боил Банов пред " Дневник ".

" Правилата са такива, каквито тя си ги е направила вътре. Но тя по тази причина е шеф – с цел да мисли, с цел да разсъждава, с цел да търси решения. Смятам, че шефът е можел да реагира по напълно разнообразни способи, по доста разнообразни способи и в доста направления. Смятам, че е можело да покаже почитание, че е можело да откри разнообразни подходи. Смятам, че шефът не е потърсил такива и поради това аз й предлагам да си подаде оставката и да излезе от тази обстановка ", акцентира Банов.

На въпрос на " Дневник " дали е въпреки всичко разговарял с Добрева, с цел да чуе каква е нейната позиция и позиция по случая, министърът отговори: " Ама няма какво да беседвам. Утре я крещя и чакам нейната оставка. Какво ще беседвам с нея? Какво да ми изясни тъкмо? Че преди 10 години на тази наша огромна певица й е свършила кариерата поради проблеми с гласа, а тя в този момент я кара да пее песни пред комисия? ".

Попитан дали въпреки всичко състезанието няма да бъде злепоставен и нелегитимен, в случай че Такова бъде назначена на щатна служба без конкурс, министърът разяснява: " Аз не се занимавам дали ще премине конкурс, дали няма да премине. Има си механизми, има си шеф на учебното заведение. Ако не е този, ще е различен. И той си взема решение тези неща ".

Той още веднъж съобщи, че е чест за всяко българско учебно заведение актьор от подобен диаметър да предава своя опит на учениците. " Знам като дълготраен началник, в това число и шеф на спектакъл, че когато се яви човек с такова качество – дали е в областта на музиката, изобразителното изкуство или театъра – положителните ръководители вършат всичко допустимо да задържат такива фрагменти и да ги привлекат ", разяснява Банов.

Според него, в чисто човешки проект е извънредно унизително да се изисква от Дарина Такова да премине през конкурсна процедура, която включва и вокално осъществяване пред комисия.

" Ако нямаше проблеми с гласа, нямам срещу - като си е направила директорката някакви правила, да си ги съблюдава, да я предложения след Миланската Скала да се потвърждава и в българското учебно заведение. Нямам срещу. Но ние знаем, че има проблеми с гласа и това спря нейната кариера. И това е оскърбление. Директорът е задължен да откри механизми, правила и да се оправи с тази обстановка. След като не може да го направи – не заслужава да бъде шеф там ", акцентира министър Банов.

Утре той ще се срещне с шефа на националното музикално учебно заведение Столина Добрева. Вчера пред " Дневник " Добрева изясни, че инцидентно е схванала за поисканата й оставка от обявата на министър Банов във Facebook.

" Много се надявам въпреки всичко да намерим метод и общ език и нашите възпитаници да съумеят да се допрян до знанията и уменията на Дарина Такова. Провеждаме майсторски класове, имаме доста лектори, преподаватели и професори от националната музикална академия ", сподели през вчерашния ден Добрева и изясни, че състезанието, за който става дума е за щатна служба и позицията се заема след изпити, а за преподавателското място има и други претенденти.

" Дневник " не съумя да се свърже с Дарина Такова за коментар по тематиката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР