Министърът на културата Боил Банов Боил Банов е министър на

...
Министърът на културата Боил Банов Боил Банов е министър на
Коментари Харесай

Министър Банов направи изненадваща проверка на могилите край село Караново

Министърът на културата Боил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 година в... към профила направи през днешния ден изненадваща инспекция на „ Източна могила " и Селищна могила край село Караново.

Министър Банов и екипът му откриха на място положението на археологическите обекти. В къси периоди Министерството на културата ще вземе ограничения за подсилване и предпазване на обектите. От 2008 година при старта на разкопките за двата обекта общо Министерството на културата е отпуснало 18 хиляди лева за археологическо изследване. През 2013 година – 10 хиляди лева, през 2014 година – още 30 хиляди лева за изследване и консервация.

Карановската Селищна могила е едно от най-големите праисторически селища в България и Европа. Обитавана е от средата на VI до II хилядолетие прочие н. е. Тя е висока 13 м с диаметър при основата 250/150 м. Проучена е повърхност от 1700 кв. м.

Установени са 7 съществени културни пласта, които се отнасят към неолита, халколита и бронзовата ера. Те я богата съкровищница на археологичеки находки от най-дълбока античност. „ Източната могила " се намира на 980 м. североизточно от центъра на селото. Тя има статут на единична археологическа недвижима културна полезност. При избавителните изследвания, провеждани от археолога доктор Веселин Игнатов на Източната могила, през 2008 година се открива заравяне на тракийски държател, който съгласно древнотракийския бит е заровен със своята каляска, датирана от средата на І век след Христа. Открити са и други извънредно скъпи находки.
7
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР