Министърът на културата Атанас Атанасов създаде сам скандал около избора

...
Министърът на културата Атанас Атанасов създаде сам скандал около избора
Коментари Харесай

Как министърът на културата създаде скандал около бъдещия директор на Народния театър

Министърът на културата Атанас Атанасов сътвори самичък скандал към избора на нов шеф на Народния спектакъл, откакто разгласи пред БТВ, че няма да подпише протокола от конкурсната комисия, тъй като единият претендент се явил в нетрезво положение.

Въпросите, които театралната колегия си задава втори ден, са:
Как е открил министърът, че претендентът е пийнал, откакто не е изработен тест даже с дрегер?Защо се стопира целият конкурс, откакто набеденият за пийнал претендент не е класиран преди всичко?
Според театрали класираният преди всичко за шеф - Васил Василев, заслужава поста и към този момент даже приема поздрави. Не по този начин мисли обаче министър Атанасов, който се показва в тв участия като " Аз съм Наско ".

" Един недостатък се появява в нашето общество. Обстоятелствата към състезанието за шеф на Народния спектакъл са меко казано съмнителни. Изказаха се отзиви, че един от претендентите се е явил в нетрезво положение и е класиран. На състезанието води Васил Василев, за който всички си честитиха, че е новият шеф - скърбя, в случай че отчайвам доста хора, само че това не е по този начин. Аз не съм си поставил подписа на протокола и няма да го направя, до момента в който не изясним всички условия ", сподели министърът пред Цветанка Ризова.

Атанасов изясни, че изчаква мнение на юристите на министерството.

Особеното в състезанията за държавни постове е, че решенията на конкурсната комисия по отношение на класирането на претендентите не подлежат на правосъден надзор, а може да се апелира единствено неспазване на механизма на състезанието.

В състезанието се състезаваха шефът на театъра в Плевен Васил Василев, досегашният шеф Мариус Донкин, артистът и учител Сава Драгунчев и режисьорът Бойко Богданов (за който се допуска, че приказва министърът).

Монтиран 4-часов запис от състезанието, траял 6 часа, се появи в YouTube.



Репортер на Клуб Z го изгледа и откри, че не могат от него изрично да се вършат заключения за положението на претендентите. Представянето на Богданов, въпреки и много нетрадиционно, бе също и съответно. Той назова репертоара на Народния сега " мусака ", сподели, че липсват знакови създатели като Шилер и Гьоте, които участват в репертоара на всеки народен културен институт, и че ще сътвори режисьорска и литературна гилдия, която да дефинира политиката на театъра.

" Знаете ли, че Народният спектакъл има 14 щатни хигиенистки и единствено един режисьор? Ние да не сме компания " Волф ", попита по време на чуването Бойко Богданов.

Спечелилият Васил Василев e бил заместител на министъра на културата Петър Стоянович и общински консултант от Българска социалистическа партия в Ловеч.

" Благодаря на министъра на културата Атанас Атанасов, който в регламентирания период разгласи обществено, посредством предаването " Лице в лице " резултата от извършения конкурс за шеф на Народния спектакъл " Иван Вазов ", като заяви, че спечелилият състезанието е Васил Василев. Приемам това и за съобщение към мен, въпреки да буди неразбиране заявката му, че няма да разпише протокола от извършения конкурс ", реагира във фейсбук Василев.

Според Атанасов имало и различен образец, че състезанието не е бил вярно извършен - " един от членовете на комисията си е тръгнал преди гласуването ".

Министърът не беше сигурен ще има ли нов конкурс, в случай че се окаже, че с този има проблеми, или единствено ще се дисквалифицират избрани претенденти. Чака мнение от юристите на министерството.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР