Министърът на културата Атанас Атанасов е отговорил на въпросите на

...
Министърът на културата Атанас Атанасов е отговорил на въпросите на
Коментари Харесай

Просто Наско: Забавно е да си министър на културата

Министърът на културата Атанас Атанасов е дал отговор на въпросите на деца от 1 до 10 клас. Учениците са го питали през просветителната платформа " Книговище " в рубриката " Вижте - новините на детски език ".

Въпроси от Четящите детективи от 1. „ б “ клас на ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “, Самоков:

1. Хубаво ли е да бъдеш министър на културата?

Не знам дали е хубаво… само че е забавно, а от време на време даже занимателно. Също е и много отговорно, тъй като би трябвало да се погрижиш за доста хора, за техните хрумвания, труд и гений, а и за доста здания и цялото културно завещание, което имаме.

2. Защо библиотеките не работят?

Ей това в действителност ме изненада… може би би трябвало да попитаме кмета на Самоков?

3. Как може всички хора да станат културни?

Всички хора могат да станат културни, когато се възпитават в любов към изкуството от доста, доста дребни. А за порасналите би трябвало труд и любознание.

4. Имате ли доста да пишете?

Имам много да пиша и обичам да пиша… имам 3 разнообразни бележника, преносим компютър и непрекъснато пиша и в телефона си. Лошото е, че от ден на ден неща, които пиша в последно време, са задания и проблеми, а по-малко са свързани с творчество и фантазии.

Въпроси от Цвета Петрова, 4. „ б “ клас, 11. ОУ " Св. Пимен Зографски ", София

1. Какви картини ще сложите в музеите и Министерството на културата, с цел да може хората от бъдещето да видят какво са рисували хората от нашето време?

Цвета, в този момент ще ти издам една концепция – от първия ден, в който влязох в кабинета си, желая да го трансформира в изложба за детски и училищен рисунки. Мечтата ми е цялата постройка на Министерството на културата да бъде цялостна с детско творчество. Ако се съгласиш, съм подготвен да стартираме това дружно.

Въпроси от четвъртокласниците от клуб " Млад четец " и клуб " Приятели на библиотеката " в ОУ " Добри Чинтулов ", Варна:

1. Как можем да станем доброволци в някой музей, спектакъл, изложба или библиотека? С какво ние, децата, можем да помогнем на културните центрове?

Това е най-големият комплимент към всички културни институти – децата да желаят да бъдат доброволци. Никой няма да ви отпрати – отивате, усмихвате се и казвате „ желая да оказа помощ “. Аз съм работил с такива деца и би трябвало да ви кажа, че те правят най-вече работа.

2. Възможно ли е към образователната стратегия да се прибавят повече часове по изкуства? Например спектакъл, танци, музикални принадлежности, креативно писане и други?

Напълно допустимо е и даже работим по такава концепция сега взаимно с министър Денков и министър Василев от Министерството на образованието и науката и от Министерството на спорта.

3. Какви акции ще организирате, с цел да насърчите провеждането на културни мероприятия в учебните заведения?

Представете си, че има олимпиади освен по математика и физика, само че и шампионати по баскетбол, футбол, танци, музика, спектакъл, хорово пеене.

4. В кои културни институции можем да организираме част от наложителните си часове?

Абсолютно имам вяра, че огромна част от културните институции би трябвало да са отворени и да позволяват провеждането на часове в тях.

Въпрос от Диана Караджова, 10. клас:

1. Защо не бъдат основани безвъзмездни школи по другите дисциплини в читалищата и учебните заведения, а родителят самичък би трябвало да заплаща за това? Защо не се провеждат занимания по ползи през ваканциите?

Това са доста положителни хрумвания, които считам да обсъдим с министър Денков.

Въпроси от Никола Коев, 4. клас:

1. Имате ли въздействие върху контрола на рекламите в детските канали по малкия екран? А върху самите излъчвания? Някои от тях са надалеч от всякаква просвета.

Никола, доста впечатляващ и комплициран въпрос. Нямам въздействие върху рекламите в детските канали и върху самите излъчвания. Това е част от един сериозен развой, който визира цялото ни общество, тъй като образува усет и отношение.

2. Защо се позволяват песни с такива текстове? Защо се пускат клипове с грозни танци? После тези танци се танцуват и в учебно заведение.

Днес Никола води в класацията за комплицирани въпроси! Истината е, че всеки е свободен да избира какво да харесва. Живеем в общество на свободен избор – за някого може да са грозни, за различен не чак толкоз. Аз на твое място бих правил това, което считам за красиво, и бих се борил да го разпространявам и да го видят повече деца.

Въпроси от Екатерина Байракова, 9 години, Велинград:

1. Мислите ли, че би трябвало да пазим културното си завещание, и че то е значима част от историята ни?

Разбира се! Трябва да го пазим, да познаваме историята си и да я предаваме на децата. Любопитството на хората ги кара да пътуват, да учат историята на предците си, да слушат митове за места и хора. Този продан на познания и памет за предишното ни оказва помощ да разбираме по-добре кои сме и защо сме на този свят.

2. Съгласен ли сте, че книгите са незаменима част от образоването на актуалното поколениe?

Категорично. Всяка книга носи знание, сензитивност, неспокойствие... Независимо от технологията, посредством която доближава до нас – през екран или на хартия, въпреки че аз персонално доста одобрявам да чета на хартия, няма по какъв начин да сменяем историите и е значимо те да ни вълнуват и да остават в съзнанието ни.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР