Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев назначи доц. д-р

...
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев назначи доц. д-р
Коментари Харесай

Назначиха още двама членове на Надзорния съвет на ББР


Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев назначи доцент доктор Росен Карадимов и Деляна Иванова като нови членове на Надзорния съвет на Българската банка за развиване, оповестяват от министерството.

С днешното решение Надзорният съвет на Банката се усилва от трима на петима членове, като това не натоварва финансово.

На 23 септември министърът понижи възнагражденията на членовете на Надзорния съвет на на 2 000 лева, при наследени от неговия предходник хонорари от до 10 000 лева на човек на месец, напомнят от отрасловото министерство.

Според министерството равнищата на заплати са близки до пазарните в сходните структури на комерсиалните банки в страната.

" Приоритетна задача, предоставена от министъра на новите членове на Надзорния съвет, е разработване и осъществяване на правни, надзорни, контролни и организационни механизми, които да подсигуряват, че Банката ще следва само и единствено политики, които реализират задачите й, заложени в член 2, т.1-т.5 на Закона за ББР ", прибавят от министерството.

Днешното решение за попълване на състава на Народно събрание на АД е в осъществяване на оповестеното по-рано от министър Пулев желание да укрепи успеваемостта на работата на Надзорния съвет, като приключи порочната и противоречаща на Закона за ББР, Търговския закон и Устава на ББР процедура Надзорният съвет на Банката да дублира функционалностите на Управителния й съвет, прецизират от министерството.

Съгласно член 242, алинея 1 Търговски закон и член 50, алинея 4 от Устава на ББР, Надзорният съвет не може да взе участие в ръководството на банката, прибавят от там.

Кои са новите членове

Доц. доктор Росен Карадимов е определен за член на Народно събрание на ББР след авансово утвърждение от Българска народна банка. Той е определен за член на Народно събрание на ББР като самостоятелен, по смисъла на напътствията на ЕЦБ за диверсификация и в осъществяване на условието на чл.10а от Закона за кредитните институции.

Той е учител в Юридическия факултет на Софийския Университет „ Св. Климент Охридски “ от 1991 година Титуляр и преподавател на образователната дисциплинираност Право на интелектуалната благосъстоятелност. Специализирал е комерсиално право в Институт „ Макс Планк “, Хамбург, Германия. Председател на УС на „ Институт за нов стопански прогрес “. Член на работна група „ Закрила на интелектуалната и индустриална благосъстоятелност “ към Съвета по европейски въпроси на Министерски съвет на Република България. Член на Академичния съвет към Председателя на Патентното ведомство на Република България. Народен представител в VII Велико национално заседание, взел участие в приемането на Конституцията на България от 1991 година Народен представител в 36-ото Народно заседание, член на Законодателна комисия и Комисия по национална сигурност, взел участие в приемането на основните основополагащи закони на актуалното българско комерсиално и банково законодателство, включително Закон за Българска народна банка през 1991 година, Закон за банките и кредитното дело от 1992 година, Търговския закон от 1991 година

Член на законодателния съвет към 37-ото Народно заседание. Заместник-председател на Столичния общински съвет 1999-2003 година Съветник в Политическия кабинет на министър-председателя на Република България 2005-2009 година Адвокат към САК от 1995 година Правен съветник и процесуален представител на ББР АД, НГФ ЕАД и Микрофинансираща институция Джобс АД по каузи по разногласия по предявявани вземания към КТБ АД (н) в производството по неплатежоспособност и обжалване на сметката за систематизиране. Процесуален представител на ББР АД по други търговски каузи, свързани със събиране на проблематични вземания на Банката. Процесуален представител на други кредитни институции.

Деляна Иванова е определена за член на Народно събрание на ББР след авансово утвърждение от Българска народна банка, по реда на чл.11, ал.3 от Закона за кредитните институции и при осъществяване на спомагателните условия на чл.5, ал.1, т.1 от Наредба № 20 от 2019 година на Българска народна банка за условията към членовете на управителния и контролния орган на кредитна институция, както и за оценка на тяхната склонност и на лицата, заемащи основни позиции.

В последното постоянно държавно управление Деляна Иванова е заместник-министър на районното развиване, началник на ръководещите органи на стратегиите със средства от Европейски Съюз, управлявани в Министерство на регионалното развитие и отраслов заместник-министър за политиките в бранш водоснабдяване и канализация и държавна благосъстоятелност.

Като заместник-министър тя е член на Управителните препоръки на Фонд „ Енергийна успеваемост и възобновими източници “ и на Държавен фонд „ Земеделие “, взе участие в голям брой комитети, препоръки и работни групи.

Преди встъпването си в изпълнителната власт, Иванова е депутат в 45-то Народно заседание и 46-то Народно заседание и е член на Комисията по бюджет и финанси. По-голямата част от професионалният й път е в банковата сфера, като потвърждава своите експертни и лидерски качества в корпоративно банкиране и кредитен риск в Креди Агрикол България (Изпълнителен шеф и член на Управителния съвет), ТБ Биохим, Банка ДСК и Пощенска Банка/ Юробанк България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР