Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев информира с писмо

...
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев информира с писмо
Коментари Харесай

Министър Пулев до областните управители: Отваряме 7 процедури в подкрепа на бизнеса 

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев осведоми с писмо всички регионални шефове за процедурите за кандидатстване по линия на Министерството, които са по Плана за възобновяване и резистентност и структурните фондове на Европейски Съюз, оповестиха от Министерство на нововъведенията и растежа.

В писмото Пулев осведоми, че на 30.12.2022 година МИР разгласява на уеб страницата си първите 953 компании, които ще бъдат финансирани по първата мярка от НПВУ – " Технологична рационализация “ с бюджет 260 млн. лева Тя е за възобновяване на софтуерния парк на микро-, дребни и междинни предприятия. До края на януари – началото на февруари МИР ще разгласява спечелилите финансиране компании и по втората мярка от НПВУ – " ИКТ решения и киберсигурност “, по която помощта е безплатна и без финансово съучастничество от страна на компаниите.

" Само по линия на Министерството в идващите шест месеца отваряме за кандидатстване седем, а до края на годината още три процедури (общо десет) по три посоки – НПВУ, новата Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 (ПКИП) и новата за България Програма " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021 - 2027 (ПНИИДИТ). Това е финансова инжекция от над 1,2 милиарда лева за първите шест месеца и близо 2 милиарда лева до края на 2023 година за предприятията “, написа още в писмото Пулев.

От думите му излиза наяве, че през февруари следва отварянето на една от най-чаканите от бизнеса процедури - " ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ (за фирмите) с бюджет 200 млн. лева

След голям брой въпроси от локална власт, регионални шефове, бизнес, общински и държавни сдружения, управления на учебни заведения и ВУЗ, както и на спортни и културни организации, МИР инициира събирането и обобщаването на информация и от другите министерства (МРРБ, МЕ и МОН), с дейното подпомагане на екипа на вицепремиера Пеканов, за процедурите по НПВУ при тях – за бюджетите, периодите и изискванията за кандидатстване към този миг, къде и по кое време да се кандидатства.

Министър Пулев акцентира, че екипът на МИР остава разполагаем за разяснение, включително на място по районите, за всички " зелени “ планове и всички стратегии по линия на МИР за интервала до 2027 година, включително за ВЕИ, индустриални паркове, конкурентоспособност, научни проучвания и нововъведения. Той приканва за цялостна готовност по отношение на подготовката на компаниите, локалната власт и районите да посрещнат ресурса по ПВУ и структурните фондове на Европейски Съюз.

Министър Пулев благодари на регионалните шефове за цялостното подпомагане, оказано за мобилната му приемна в цяла България за интервала август-декември 2022 година, при която бяха разяснявани отворените ограничения в поддръжка на бизнеса по ПВУ.

" Вследствие на срещите с вас и дейната връзка с локалната власт, бизнеса и медиите постигнахме над 10200 претенденти по първите две отворени в България процедури от ПВУ. За пет месеца усилена работа на екипите на всички министри към този момент има 10 от вероятни 10 утвърдени от Европейска комисия стратегии за над 20 милиарда лева Това ни дава убеденост да имаме вяра в силите си и да удвоим напъните в интерес на българските жители “, написа още Пулев.

" От август до декември осигурихме утвърждението в Брюксел на двете наши стратегии ориентирани към действителната стопанска система с бюджет над 5 милиарда лева за идващия програмен интервал до 2027 година Обиколихме всички 28 области в България, с цел да подкрепим и вас, районите, и да ви дадем убеденост, че страната е ваш благонадежден сътрудник. Това не е персонален триумф, а триумф за екипите на МИР и вицепремиера Атанас Пеканов, регионалните шефове и дребните и междинни предприятия в изискванията на каскада от геополитически и стопански разтърсвания. Благодаря ви за партньорството и поддръжката! “, заключва министър Пулев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР