Министърът на информацията на Ливан Жорж Кордахи подаде оставка в

...
Министърът на информацията на Ливан Жорж Кордахи подаде оставка в
Коментари Харесай

Ливански министър подаде оставка

Министърът на информацията на Ливан Жорж Кордахи подаде оставка в петък, съобщи АП.

Агенцията отбелязва, че с отдръпването на министъра ще се откри излаз от невиждания дипломатически спор със Саудитска Арабия и други арабски страни от Персийския залив.
 Ливан затопля връзките със Саудитска Арабия
Ливан затопля връзките със Саудитска Арабия

Обещанието е от президента Мишел Аун

Жорж Кордахи, министър и прочут някогашен водещ на игри, сподели, че е взел решението да се отдръпна преди визитата на френския президент Еманюел Макрон в Саудитска Арабия в събота. Оставката, сподели Кордахи на конференция в ливанската столица, може да помогне на Макрон да стартира разговор за възобновяване на връзките сред Бейрут и Рияд.

Но рецесията е по-дълбока от мненията на Кордахи, излъчени в края на октомври, в които той подлага на критика водената от Саудитска Арабия война в Йемен. Оставката му надали ще промени играта в динамичността на рецесията. То се корени в безпокойството на Саудитска Арабия от възходящото въздействие на Иран в района, в това число и в Ливан, в миналото обичаен саудитски съдружник и адресат на финансова помощ от богатото на нефт кралство.
 Протестиращи в Ливан блокират пътища поради икономическия срив
Протестиращи в Ливан блокират пътища поради икономическия срив

Повече от три четвърти от популацията изпадна в беднотия

Също по този начин е малко евентуално да разсее вътрешните разделения в Ливан и парализата на държавното управление, която се утежни по време на дипломатическата рецесия.

Тази рецесия способства за големите стопански проблеми, пред които е изправен Ливан, който към този момент е потопен във финансов срив. След телевизионните мнения на Кордахи, кралството отзова своя дипломат от Бейрут и забрани целия ливански импорт, засягайки стотици предприятия и отрязвайки стотици милиони в задгранична валута за Ливан.

Оставката на Жорж Кордахи не взема решение един оот основните въпроси - увеличеното въздействие на проиранската формация " Хизбула " в Ливан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР