Министърът на икономиката ще уволни двама от трима членове на

...
Министърът на икономиката ще уволни двама от трима членове на
Коментари Харесай

Икономическият министър уволни надзорния съвет на ББР

Министърът на стопанската система ще уволни двама от трима членове на Българската банка за развиване (ББР).
Това разгласи Кирил Петков на срещата-разговор с Надзорния съвет на банката.
На нея се яви единствено един от членовете на съвета – ръководителят Стамен Янев.
„ Ще издам заповед за уволнението на Митко Симеонов и Велина Бурска”, съобщи Петков. „ След днешна дата, в случай че създадат някое деяние, ще носят правосъдна отговорност”, сподели още той и предложи те да бъдат заменени от Васил Щонов и Валентин Михов.
"Искам да дам оптималната бистрота на моето решение да се освободя от двамата членове на Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска. Много значимо беше да чуя тяхната позиция, само че те не ни почетоха. Проблемът, който виждам в тази банка, е голямата централизация на средства, които са отишли в топ 20-те клиента, като в топ 8-те е близо милиард. Средствата на тази банка би трябвало незабавно да се насочат към дребни и междинни бизнеси, тъй като те имат потребност от ликвидност. С уволнението на двамата от Надзора, предлагам назначението на нови двама самостоятелни с опит. Те ще работят с огромна бистрота ", съобщи икономическият министър Кирил Петков.
Той добави, че ще има ограничаване Българската банка за развиване да не може да дава повече от 5 милиона заем на който и да било.
"Това ще бъде абсолютният предел. По този метод си подсигуряваме, че без значение кой е в моята роля тази банка няма да си смени активността и да се прави на комерсиална банка, вместо да си извършва същинските задания ", добави Кирил Петков.
Приключилото обществено чуване е първото, което Министерството на стопанската система провежда, обвързвано с активността с Българската банка за развиване.
Утре за среща са поканени осемте компании с огромни експозиции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР