Министърът на икономиката Никола Стоянов потвърди, че дългосрочно България се

...
Министърът на икономиката Никола Стоянов потвърди, че дългосрочно България се
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: България се отказва от дългосрочни доставки от Газпром

Министърът на стопанската система Никола Стоянов удостовери, че дълготрайно България се отхвърля от доставки на природен газ от " Газпром ".

Според министъра на стопанската система задачата на служебния кабинет е да получи количествата по към този момент съществуващия контракт с съветската компания.

" Завой към Русия би било, в случай че седнем да преговаряме за дълготраен контракт с тях. Договорът свършва на 31 декември. Въпросът е ще си вземем ли тези количества по контракт тази зима да сме още по-спокойни и най-много цената ни да е по-добра ", сподели той.

Според министъра се водят договаряния за бартер на електрическа енергия против природен газ освен с Азербайджан. По думите му по-късно през днешния ден ще има среща с енергоемки компании по тази тематика.

Стоянов разяснява и тематиката до каква степен са договарянията за приемане на спомагателни количества азерски газ.

" Силно се надявам, работим по въпроса. Имаме и други хрумвания за бартери. Отново имам през днешния ден диалози с български компании, които са с енергоемки производства, занапред там се чакат вести, само че има механически елементи, които би трябвало да бъдат изчистени ", сподели той.

Единият е кратковременен - за ноември и декември, вторият е средносрочен - за цялата 2023 година, а третият -  дълготраен от 2024 година до 2034 г. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР