Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е разпоредила всички

...
Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е разпоредила всички
Коментари Харесай

Нинова спира всички плащания по договора за „Експо 2020 Дубай“

Министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова е разпоредила всички заплащания към консорциума, който провежда българското присъединяване на " Експо Дубай 2020 ", да бъдат спрени. Също по този начин ще бъде арестувана гаранцията, която по контракт е 50% от общата сума, или към 3 млн. лева На брифинг през днешния ден Нинова разгласи, че в контракта е записано че 78% от сумата би трябвало да бъде преведена предплатено.

" Втората изненада за мен беше, че консорциумът е обезпечил с гаранция единствено 50% от цената на задатъка по контракта. Тоест държавното управление им превежда 4.5 млн. лева, а те обезщетяват единствено за половината от тях – малко над 2 млн ", сподели вицепремиерът.

Тя описа, че на 21 декември 2018 година държавното управление на ГЕРБ взема решение България да взе участие в международното ревюто " Експо Дубай 2020 ". След това решение се организира социална поръчка и се подписва контракт с консорциума " България Експо 2020 " на 13 декември 2019 година

Нинова сподели контракта пред медиите, а от него стана ясно, че огромна част от точките по него не са изпълнени, макар че заплащанията са направени.

За нас това е една черна дупка, в която са потънали милиони левове на българския поданик. Спирам заплащанията към консорциума, само че защото гаранцията покрива единствено 50% от сумите, останалите пари ще продължим да си ги търсим по други способи ", добави тя.

Министърът на стопанската система заяви, че Антикорупционната комисия ще проверява случая.

" Според нас тук става дума за корупционна скица ", сподели още Нинова.

Припомняме, че архитекти и дизайнери описаха българския щанд като „ лоби на зарязан соц-хотел “Ален Мак” и „ разграбена аптека “, усъмнявайки се в цената на публичната поръчка за организацията и концепцията на стойност 5.6 млн. лева без Данък добавена стойност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР