Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви пред Нова телевизия, че

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви пред Нова телевизия, че
Коментари Харесай

Караниколов предупреди, че след безводието може да се стигне до наводнения

Министърът на стопанската система Емил Караниколов съобщи пред " Нова телевизия ", че всеобщо стените на язовирите в България са компрометирани, защото не са ремонтирани от построяването им. Заради това водоемите се държали цялостни на 60%. По думите му може да се стигне до нови бедствия, каквито в страната към този момент имаше.

" Сега си приказваме за безводие, само че няма да се учудя напролет или идната година отново да си приказваме за наводнения ", предизвести Караниколов.

Според него водната рецесия в Перник е отворила очите на всички и към този момент мъчно ще се стигне до сходна рецесия и оставянето на регионален град на воден режим за толкоз дълъг интервал. Водоподаването към Перник е лимитирано от 18 ноември. През уикенда държавното управление реши до 45 дни да бъде построен реверсивен тръбопровод, който като употребява водопроводната система на София да достави вода на Перник. За задачата преди два месеца е почнало прехвърлянето количества вода от язовир " Белмекен " към язовир " Бели Искър ", която ще бъде употребена да се зареди и Перник. Прехвърлената досега вода е в размер 4 млн. куб. м.

Караниколов изясни, че би трябвало да се направи всичко допустимо бент. " Студена " да си възвърне силите. Той добави, че през февруари може да замръзне и дребното останала вода в язовира, което пък щяло да усложни още повече ситуацията, в случай че не се трансферира задоволително вода в него.

" Разчитам на природата и имам вяра, че ще ни помогне. В момента земната маса изсмуква като гъба и дребното останало вода в язовира. Единственият метод да върнем силата на язовира е в избран интервал от време да не взимаме вода от него ", сподели още Караниколов.



Министърът на стопанската система посочи, че на денонощие в София се изразходват към 400-500 хиляди куб. м вода. Планът на държавното управление за справяне с водната рецесия планува за Перник да се подсигуряват 700 хиляди куб. м за месец.

След локалните избори в края на октомври се разбра, че захранващият Перник и други обитаеми места язовир " Студена " е на процедура изпразнен и незабавно би трябвало да се вкара режим на водата в града. Заради занемареност по случая бе повдигнато обвиняване на министъра на околната среда Нено Димов, който е за непрекъснато в ареста, откъдето подаде оставка. Мястото му зае Емил Димитров, по-известен с прозвището си Ревизоро.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Водната рецесия в Перник (140)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР