Министърът на финансите в оставка Асен Василев разкри в предаването

...
Министърът на финансите в оставка Асен Василев разкри в предаването
Коментари Харесай

Асен Василев: Решението за мястото ми в кабинета ще е на Мария Габриел

Министърът на финансите в оставка Асен Василев разкри в предаването " 120 минути " по bTV какво се случва сред договарящите за ръководството сега.

" Самият факт, че преговорният развой продължава е добър знак. Аз съм сдържан оптимист. Следващите 9 месеца би трябвало да се преоснове регулаторната рамка на страната. Това не е лесна задача. Реалистична е, в случай че имаме ясни правила по какъв начин това да се случи ", сподели той.

На въпрос дали след ротацията ще остане финансов министър, Василев отговори по този начин:

" Това зависи от Народното събрание. Преговарящите екипи могат да създадат предложение в най-хубавия случай, само че решението е на депутатите в Народното събрание. Решение е на госпожа Габриел. Тя има право да впише министрите, с които тя желае да работи в досието, която ще връчи на президента. “

По думите му при сполучлива ротация акад. Николай Денков остава вицепремиер, а въпросът с какви функционалности е тематика на договарянията.

„ Основният фокус на договарянията беше да се изготви документ – по какъв начин продължаваме в идващите 9 месеца и до края на мандата. След като първите 9 месеца приехме антикорупционно законодателство, смяна в Конституцията и така нататък, всичко би трябвало да стане действително, а не да остане на хартия. За да стане действително, би трябвало да се договорят правила, по които ще се избират членовете на всички органи, да са ясно написани, да има гражданско присъединяване, да не става бързо и на мрачно. Изключително значимо е да се заложи законодателната и държавната стратегия идващите 9 месеца и да се обнови това, което остава от първата държавна смяна “, сподели Асен Василев.

По думите му най-голямата борба е за прозрачността в регулаторите и институциите.

„ Ако някъде има ябълка на раздора, тя е обвързвана с процеса на сортиране на хората в регулаторите, ръководителите на службите и всичко да се случва по транспарантен метод. Всичко друго са дребни придвижвания по терена “, уточни финансовият министър в оставка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР