Министърът на финансите в администрацията на талибаните в Афганистан Молла

...
Министърът на финансите в администрацията на талибаните в Афганистан Молла
Коментари Харесай

Талибанският финансов министър стана управител на централната банка на Афганистан

Министърът на финансите в администрацията на талибаните в Афганистан Молла Хидаятула Бадри е назначен за шеф на централната банка на страната, заяви представител на финансовото ведомство, представен от Ройтерс.

Бадри, който беше финансов министър от завземането на властта от талибаните през 2021 година, към този момент е поел поста в банката, предава Българска телеграфна агенция.

Причината за назначението му за гуверньор, както и името на неговия правоприемник във финансовото ведомство, към този момент не са ясни. Досега шеф на централната банка беше Хаджи Мохамад Идрис.

До вземането на властта в Афганистан Бадри ръководеше набирането на средства за финансиране на дейностите на талибаните против подкрепяното на Запада държавно управление в Кабул.

Случващото се с централната банка в Афганистан се следи от близко от Вашингтон, защото милиарди от запасите на банката в Съединени американски щати бяха замразени, а след това половината от тях бяха трансферирани в поверителен фонд в Швейцария под надзора на американски, швейцарски и афганистански попечители.

Едно от няколкото условия, сложени от Съединени американски щати, за освобождението на средствата е подмяна на високопоставени талибани в управата на банката с опитни експерти. Целта е банката да бъде освободена от политическо въздействие.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР