Министърът на финансите ще предаде до утре по обед в

...
Министърът на финансите ще предаде до утре по обед в
Коментари Харесай

Ресорната комисия прие Бюджет 2024: Вдигат заплатите в детските градини, яслите и НСО

Министърът на финансите ще съобщи до на следващия ден по обед в Народно събрание всички оферти, които получи от общините, и даде обещание да прегледа всички корекции в препоръчаните планове, тъй като депутатите откриха в тях механически неточности. 

Източник на увеличените разноски в предложенията утвърдени през днешния ден, които би трябвало да минат и през пленарна зала, са нарасналите доходи от облагането на хазарта, от Данък добавена стойност, в това число и предварителното обявление на артикули с висок фискален риск, както и от редуциране на финансовата стратегия. С измененията се предлага се нарастване на заплати в държавните ведомства и финансиране на поправки и градежи на обществени институции, повече пари за просвета и за археологически разкопки.

През комисията минаха най-много предложенията на партиите, които поддържат кабинета. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи имат общи оферти, заяви по-рано ръководителят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев. Комисията гледа на второ четене плана за бюджет на страната за 2024 година на изключително неделно съвещание в Народното събрание.

Зам.-председателят на бюджетната комисия Венко Сабрутев показа част от главните оферти за промени.

Сред предложенията, зад които дружно застават от болшинството, са:

Създаване на фонд " Стамболов " от 5 млн. лв., с които изтъкнати студенти да се учат в влиятелни университети в чужбина и по-късно да работят в България;

увеличение на заплатите на педагогическия личен състав в детските градини и ясли и в допълнение равнене на разноските за прехрана на децата в тях с към 16,6 млн. лева;

основаване на стратегия, с която учебните заведения, детските градини и храмовете да минат на контролиран пазар на електрическа енергия

предлага се приоритизиране на плана за създаване на национална детска болница, к оето няма фискален резултат в този момент, само че е явен ангажимент, че ще бъде бързо изградена;

- в допълнение 500 000 лв. за детски онкоцентър;

- 4 млн. лв. за младежките центрове;

- спомагателни 5 млн. лв. за медицински произведения за хора с увреждания;

- 10 млн. лв. за личния състав на Българска академия на науките

- в допълнение 2,7 млн. лв. за курсантите в МВР;

- 37 млн. лв. за създаване на център за киберсигурност в ДАНС;

- 2 млн. лв. за заплатите в организация " Архиви " ;

- 200 000 лв. за добруджанските и тракийските институти;

- 2,6 млн. лв. за МВнР;

- 10 млн. лв. за Министерството на нововъведенията.

Предложенията заключи Венко Сабрутев, оповестява Българска телеграфна агенция.

В бранш " Култура " ще се дават в допълнение 68 млн. лв. в бюджета за 2024 година, показаха представители на бюджетната комисия.

" В приходната част на бюджета предлагаме да се вдигнат таксите на
хазарт ", сподели още Сабрутев.  " Увеличаване на таксите за хазарта като спомагателен приходоизточник за средствата, които би трябвало да се обезпечат за спомагателните оферти. Още повече, че таксите не са пипани повече от 10 години ", добави Йордан Цонев, представен от БНР.

По думите на ръководителя на бюджетната комисия партиите, които поддържат кабинета, ще поддържат отпущането на в допълнение 11,6 млн. лв. за заплатите в НСО , ще се дадат и пари за продължение на археологически разкопки  в страната. За Конституционния съд ще се провиснал пари за ремонт на сграда; за районните центрове на Българска телеграфна агенция се отпускат 2 два милиона лв., както и 4 млн. лв. за Сметната палата и други 20 млн. лева за настоящи поправки на здания на Министерство на вътрешните работи, сподели Йордан Цонев.

Пред депутатите министърът на финансите Асен Василев акцентира и на плануваното за първи път остойностяване на общински планове в държавния бюджет.

" И това съгласно мен е стъпка към безусловно цялостна бистрота какви са плановете. Ние изпратихме до бюджетната комисия в края на деня в петък всички получени общински планове, които дават отговор на лимитите ", разяснява финансовият министър Асен Василев.

" Съгласен съм, че подготовката на идващия бюджет би трябвало да стартира по-рано. Изпратихме в Народното събрание в края на вчерашния ден всички общински планове ", добави финансовият министър.

Очакваме 200 млн. лв. повече доходи от
хазарт, заяви още Асен Василев.

" Не променяме структурата на облагане на
хазарта, а подвигаме таксите от два до четири пъти ", изясни той. Отделно, в закона по хазарт може да се мени цялата конструкция на облагане, сподели Василев в отговор на народния представител Румен Гечев, за метода на облагане на игралните зали. " Вдигаме такси от 100 000 лв. на 400 000 лв. и по този начин на 5 - 6 места в проектозакона, изясни финансовият министър. 

Снимка: БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР