Министърът на финансите обяви 3% дефицит, но за да се

...
Министърът на финансите обяви 3% дефицит, но за да се
Коментари Харесай

Шулева за бюджета: Предизвикателство са 3.5 млрд. лева за допълнителни разходи

Министърът на финансите разгласи 3% недостиг, само че с цел да се извърши той, всяко едно от министерствата би трябвало да извърши задължения до края на годината. Едно от записаните оферти е да се понижат с 1,5 милиарда лв. разноските за прехрана на министерствата. Това изясни пред bTV Лидия Шулева, икономист и някогашен вицепремиер.

" Това, че занапред се фиксират предели е добър сигнал. Надявам се, че това ще дисциплинира министерствата и те ще доближат заложените параметри в бюджета “,допълни тя.

" Друго предизвикателство са 3,5 милиарда лв. за спомагателни разноски. 1,5 милиарда лв. от тях се чакат от Плана за възобновяване, само че зависи от Народното събрание дали ще ги получим. Останалите пари би трябвало да се съберат от налози и акцизи. Това е съществено предизвикателство. Това е повода да не се орязват други пера на бюджета “, уточни тя.

" В този бюджет не се вижда никакво " орязване “ или " стягане на колани “. Всички разноски и нараствания се резервират – както пенсиите, по този начин и учителските заплати. Цитират се и други обществени заплащания, които ще бъдат увеличени “.

" Има съществено заслепение от страна на парламентаристите, когато увеличаваха периода на краткотрайните понижения на налози. Те бяха краткотрайни поради пандемията, по-късно поради войната, след това поради инфлацията. Вече три години тези краткотрайни ограничения са непрекъснати “, акцентира Шулева.

Според нея намаляването на Данък добавена стойност на хляба не е довело до понижение на цените на продукта. Шулева напомни, че цената на електрическата енергия, горивата и газа спадат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР