Министърът на финансите на Япония Таро Асо подготвя бюджет, който

...
Министърът на финансите на Япония Таро Асо подготвя бюджет, който
Коментари Харесай

Най-задлъжнялата икономика в света готви нов рекорден бюджет

Министърът на финансите на Япония Таро Асо приготвя бюджет, който най-вероятно ще доближи рекордните 102 трилиона йени (€792 милиарда), предава Reuters. Окончателната рамка към момента не е подготвена.

Причината за увеличените разноски е застаряващото население и потребността от по-голям бюджет за Министерството на защитата поради Китай и Северна Корея. Скокът в разноските ще натежи още повече над задлъжнялата стопанска система, чийто дълг през 2017 година бе 253 % от брутния вътрешен артикул, най-високото равнище в света.

Застаряващото население на Япония слага под напън обществената и здравните системи в Япония. Правителството предприе стъпки да понижи разноските в тези сфери, само че междинната възраст на популацията се усилва толкоз бързо, че даже и с тези ограничения разноските се усилват непрестанно.

От друга страна Министерството на защитата желае 5,3 трилиона йени за идната фискална година, започваща през април - 2,1 % нарастване по отношение на актуалната. Средствата ще бъдат ориентирани към възобновяване на системите за защита, които пазят страната от балистичните ракети на Пхенян.

Ако бъде утвърден, бюджетът ще бъде седмият поред, в който разноските се усилват. За да покрие част от сметката, министър председателят Шинцо Абе желае да усили налога, с който се таксуват продажбите, от 8 на 10 %. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР