Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин ще изложи във ...

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин ще изложи във

САЩ готвят приватизация на ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac

Министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин ще изложи във вторник пред Сената проект за приватизация на двете най-големи ипотечни компании в страната, известни с неофициалните названия Fannie Mae и Freddie Mac. Това той сподели в понеделник в эфира на тв канала Fox Business, осведоми организация Франс Пресс.

Двете корпорации, които подсигуряват над половината от кредитите на гигантския пазар на недвижими парцели в Съединени американски щати, бяха на практика национализирани по време на финансовата рецесия от 2008 година. Тогава управляващите с цената на вливането на 190 милиарда $ избавиха тези компании от фалит поради рисковите ипотечни заеми, които те бяха отпуснали и подсигурили.

Fannie Mae и Freddie Mac купуват от банките ипотечни кредити " пакетират " ги в скъпи бумаги, които по-късно препродават, в действителност гарантирайки тези заеми.

Сега, заради това че се намират под държавно ръководство, техните дивиденти се изплащат на министерството на финансите. Но има доста вложители на Уолстрийт, които са заинтригувани от тези приходи, при положение на приватизиране на фирмите. Властите считат, че в този си тип Fannie Mae и Freddie Mac към този момент са изпълнили своите функционалности след спасяването им през 2008 година, финансирайки американските данъкоплатци с над 300 милиарда $.

Предполага се, че за приватизацията ще бъдат нужни редица ограничения по рекапитализация на фирмите, както и да им се позволи да запазят за себе си получената облага. По този метод да бъдат предпазени от бъдещи рецесии. Но в това време фактическите държавни гаранции по книжата на Fannie Mae и Freddie Mac ще бъдат прекъснати.

След тези вести акциите на двете компании в понеделник скочиха с към 35 на 100 поради очакванията на вложителите за тяхната приватизация. /money.bg

Източник: dnesplus.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg