Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че президентът

...
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че президентът
Коментари Харесай

САЩ искат Русия да бъде изключена от Г20

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи, че президентът Джо Байдън желае Русия да бъде изключена от Г20 - форумът на двайсетте най-големи стопански системи, като в противоположен случай Вашингтон ще бойкотира " серия от срещи на Г20 " в Индонезия, в случай че на тях участват съветски представители, оповестиха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Коментарите на Йелън в сряда на чуване пред комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на Конгреса повдигнаха въпроси за бъдещето на Г20, която е основният международен стопански и политически конгрес след финансовата рецесия от 2008 - 2009 година

Йелън обаче съобщи, че нашествието на Русия в Украйна и жестокостите, разкрити след изтеглянето на съветските сили от украинския град Буча, " съставляват недопустимо неуважение на учредения на правила интернационален ред ".

Тя сподели, че е малко евентуално Русия да бъде изключена от Международния валутен фонд (МВФ), само че държавното управление на Байдън желае да изтласка Русия от интензивно присъединяване в сходни интернационалните институции. Финансовите министри и шефовете на централни банки би трябвало да се срещнат персонално и виртуално във Вашингтонн през април в границите на пролетните срещи на МВФ и Световната банка.

Тази година Индонезия държи председателството на Г20 и възнамерява да семейства на финансова среща през юли, както и на среща на върха през ноември. " Президентът Байдън сподели ясно и аз съм изцяло съгласна с него, че нещата не могат да бъдат както нормално с Русия в която и да било от финансовите институции ", сподели Йелън и добави: " Той изиска Русия да бъде отстранена от Г20 и аз споделих ясно на сътрудниците си в Индонезия, че ние няма да участваме в серия от срещи, в случай че руснаците са там ".

Финансовият министър на Съединени американски щати направи тези мнения на фона на новите наказания, оповестени от Съединени американски щати против съветски банки и високопоставени представители, от които обаче са изключени преводите, които разрешават на американските съдружници в Европа да купуват съветски природен газ и нефт. Йелън изясни, че гъвкавостта във връзка с съветските енергийни преводи се постанова, тъй като доста европейски страни " остават мощно подвластни от съветския природен газ, както и нефт, и те се ангажираха да осъществят преход от тази взаимозависимост колкото се може по-скоро ".

Тя съобщи още, че цялостно ембарго върху съветския експорт на нефт евентуално ще докара до внезапен скок на международните цени, което ще засегне Съединени американски щати и демократичните им съдружници. Финансовият министър изрази вяра, че петролните компании в Съединени американски щати и в други страни ще усилят производството през идващите шест месеца, стимулирани от по-високите цени, което ще разреши по-строги ограничавания върху съветския нефт.

Йелън също по този начин насочи предизвестие към Китай, че американското финансово министерство е готово да обърне инструмента на глобите против Пекин при положение на китайска експанзия против Тайван. На въпрос дали Съединени американски щати биха подхванали такива стъпки, в случай че Тайван бъде заплашен, тя сподели: " Абсолютно. Мисля, че сме посочили, че можем. В случая с Русия ние я заплашихме със обилни последици. Ние наложихме обилни последици. И считам, че не би трябвало да се съмнявате в нашата дарба и увереност да създадем същото в други обстановки ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР