Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че ако

...
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че ако
Коментари Харесай

САЩ може да останат без пари, за да платят сметките си до 1 юни, предупреди финансовият министър

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън предизвести, че в случай че Конгресът не успее да увеличи или отсрочи заплащането на тавана на дълга, Съединени американски щати може да останат без пари до 1 юни, написа Би Би Си.

Достигането на тавана на дълга би означавало, че държавното управление няма да може да заема повече пари, съобщи OFFnews.bg.

В понеделник Йелън прикани Конгреса да работи " допустимо най-скоро ", с цел да се оправи с лимита от 31,4 трлн. $.

Президентът Джо Байдън свика среща на водачите на Конгреса по този въпрос на 9 май.

От 1960 година насам таванът на дълга е бил повишаван, удължаван или преразглеждан 78 пъти.

В този случай републиканците от Камарата на представителите желаеха фрапантни съкращения на разноските и анулация на някои аспекти от програмата на президента Байдън, в това число програмата му за опрощаване на студентски заеми и данъчните облекчения за зелена сила, в подмяна на гласове за повишение на тавана на дълга. Това провокира възражения от страна на демократите в Сената и от Байдън, който предходната седмица съобщи, че въпросът " не предстои на разискване ". Президентът обаче е подложен на все по-голям напън да разиска предложенията на републиканците.
Неплатежоспособността - която би била първата в историята на Съединени американски щати - може да разклати международните финансови пазари и да унищожи доверието в Съединени американски щати като световен бизнес сътрудник. Експертите предизвестиха, че банкрутът може да докара до криза в Съединени американски щати и до увеличение на безработицата. Това би означавало също, че Съединени американски щати няма да могат да вземат заеми за погашение на заплатите на държавните чиновници и военнослужещите, за погашение на обществени осигуровки или за други отговорности, към контрагенти в региона на защитата.
Това може да се отрази даже на прогнозите за времето, защото доста от тях се основават на данни от финансираната от федералните управляващи Национална метеорологична работа.

В писмо до членовете на Конгреса от вторник Йелън написа, че " от предходни безизходици във връзка с лимита на дълга научихме, че изчакването до последния миг за прекъсване или увеличение на лимита на дълга може да аргументи сериозна щета на доверието на бизнеса и потребителите, да увеличи краткосрочните разноски по заеми за данъкоплатците и да се отрази отрицателно на кредитния рейтинг на Съединените щати ". Йелън прибавя, че е невероятно да се знае сигурно по кое време тъкмо Съединени американски щати ще изчерпят парите си.

Министерството на финансите възнамерява да усили заемите си до края на тримесечието, приключващо през юни, на обща стойност към 726 милиарда $ - с към 449 милиарда повече от плануваното при започване на годината.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР