Министърът на финансите на САЩ, а преди това и ръководител

...
Министърът на финансите на САЩ, а преди това и ръководител
Коментари Харесай

“Парите от хеликоптер” изиграха лоша шега на долара

Министърът на финансите на Съединени американски щати, а преди този момент и началник на Федералния запас Джанет Йелън по време на чуванията в Конгреса за следващ път уточни, че възможен банкрут в страната ще докара до загуба на доверие от страна на интернационалните сътрудници както в Съединени американски щати и в $ като аварийна валута. И добави, че повдигането на тавана на дълга без предварителни условия е тежка нужда.

По този метод Йелън счита, че сегашните комплицирани времена мъчно може да се търпят обичайните боричкания в Конгреса във връзка с тавана на националния дълг (сегашната ръководеща партия твърди, че таванът би трябвало да бъде нараснал, а опозицията упорства, че това не е належащо, като в това време слага разнообразни претенции, които не са директно свързани с дълга). Както означи титанът на мисълта и бащата на демокрацията И. М. Воробянинов, „ пазарлъкът тук е неудобен “.

Доколкото може да се разбере, шефът на Министерството на финансите на Съединени американски щати счита, че в този момент боричканията може да завършат не с лобистка договорка, която повече или по-малко удовлетворява всички - и по този начин до идната година, когато цикълът се повтаря - а с колапса на $ и подобен резултат от лобистките игри няма да устройва никого. В последна сметка доларът като аварийна валута е значима част от американската мощност, в случай че доларът загуби тази почетна купа, тогава вероятностите за Съединените щати стават несигурни.

Така икономистът Михаил Хазин с неговото безмилостно „ ceterum censeo, доларът ще свърши зле “ получи мощна идеологическа поддръжка от Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Милиардерът О. В. Дерипаска изсвири същата мелодия: " Ситуацията в Америка, несъмнено, е доста, доста проблематична. Безразсъдната милитаризация, безразборните наказания и авантюристичните военни дейности по света към този момент са коствали на тази страна съвсем 33 трилиона $. И към този момент няма по какъв начин да се печатат повече долари просто по този начин. Така че ще спорят в Конгреса по какъв начин безшумно да вдигнат новия таван на дълга. Но има проблем с съвсем необезпечени депозити от 17 трилиона $ в районните банки. Нещо ми подсказва, че кобилицата няма да го издържи. “

Трудно е да се каже дали ще издържи или не. „ В дълготраен проект “, както означи икономистът Дж. М. Кейнс, „ всички сме мъртви “. И доларът също не е безконечен. Тук е подходящо едно просто основание, което Солженицин споделя с водачите на Съветския съюз през 1973 година: „ Това, което всеки селски дядо в Украйна или Русия постоянно е разбирал и от дълго време би могъл да изясни на модерните икономисти, в случай че бяха намерели време да се посъветват с него: дузина червеи не могат безпределно да гризат една и съща ябълка.

Докато американската външна и отбранителна политика се основаваше и се основава точно на това, че една и съща ябълка може да се гризе и в този момент и вечно. Ръководителят на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати Марк Мили сподели неотдавна: „ Съединени американски щати ще би трябвало да удвоят бюджета си за защита, в случай че спорът в Украйна срине основания на правила международен ред “. За генерала да усили бюджета на Пентагона от един трилион на два трилиона е безусловно същото като да отиде до банята. Не сле сигурни дали Касандра Йелън мисли по този начин.

Освен това, по естеството на службата си, тя мисли не в дълготрайни категории, а в най-краткосрочните, мислейки като командира Кутузов: „ Виждам, че ще би трябвало да платя за счупените грънци. " Федералният запас от дълго време не беше изцяло с всичкия си, само че най-после стартира да минава през пръсти, обявявайки политика на " парите от хеликоптер " (тоест обилно и безчет разпръснати като от хеликоптер).

Първият " водач на хеликоптер " беше шефът на Федералния запас през 2006-2014 година Бен Бернанке, той беше завещан от Йелън. Но геният на Бернанке беше и в това, че той съумя да избяга в точния момент, ставайки знаменит академик и професор, даже почетен с Нобелова премия за стопанска система през 2022 година - единствено за обосноваването на " финансирането от хеликоптер ", което е належащо и потребно. Докато Йелън е лишена от опцията да се скрие в храстите - и тя ще би трябвало да дава отговор за себе си и за този човек.

Разбира се, това се е случвало и преди. Този август ще се навърши тъкмо четвърт век, откогато дълбоките монетаристи в Русия изпаднаха във банкрут. Ръководителят на Централната банка Дубинин загуби поста си, както и неговият заместител Алексашенко, който отговаряше за издаването на държавни скъпи бумаги. Чубайс беше трансфериран от финансите към електричество. Разбира се, през 1998 година никой не смяташе рублата за непоклатима аварийна валута, до момента в който доларът през 2023 година към момента се счита от мнозина за такава. Но хрониките от 1998 година и 2023 година имат нещо общо. Всички финансови колапси ненапълно си наподобяват.

Поведението на дълбоките икономисти също е почти същото. След банкрута от 1998 година те се успокоиха за известно време. През 2020 година Гуриев, Иноземцев, Сонин и безконечният Алексашенко енергично утвърдиха разхвърлянето на пари и също толкоз горещо подлагаха на критика съветските финансисти за неналичието на старание в разхвърлянето на пари. Днес те - в сходство с традицията - ненадейно изчезнаха някъде. Като в приказка, когато дяволът идва за индивида. Но, за разлика от жертвата на нечистите сили, напредналите икономисти, несъмнено, скоро ще се върнат и ще стартират още веднъж да ни поучават.

Въпреки че не се знае по какъв начин ще завърши актуалната банкова рецесия на Запад и какво ще стане с $. Може би апокалиптичните пророчества на Хазин най-сетне ще се осъществен. А може и магьосниците от Федералния запас и Министерството на финансите на Съединени американски щати още веднъж ще се измъкнат.

Вярно е, че даже в този момент за следващ път да се окаже, че сънят е заплашителен, само че Бог е милосърден, въпросът дали е допустимо да се ръководи света устойчиво и вечно благодарение на печатарската преса ще остане открит.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР