Министърът на финансите на Черна гора се опита да смекчи

...
Министърът на финансите на Черна гора се опита да смекчи
Коментари Харесай

Черна гора не се нуждаела от помощта на ЕС за пътен проект, подкрепен от Китай

Министърът на финансите на Черна гора се опита да смекчи опасенията по отношение на подсилен от Китай пътен план на стойност близо 1 милиарда $, настоявайки, че страната може да си разреши да изплати дълга и не се нуждае от помощ от Европейски Съюз, осведоми " Франс прес ".

Проектът е част от голяма вълна от китайски вложения на Балканите, което провокира опасения, че държавните управления са се трансформирали в прекомерно подвластни от парите на Пекин.

Страната от НАТО, която се стреми към участие в Европейски Съюз, изтегли заем от 788 млн. евро през 2014 година, само че от този момент планът е подложен на обвинявания в корупция и подозрения по отношение на неговата жизненост.

Финансовият министър Милойко Спаич, част от държавно управление, което взе властта предходната година след три десетилетия ръководство на социалистите, беше всеобщо представен тази седмица, че Черна гора е поискала помощ от Европейски Съюз за погасяване или рефинансиране на наследения от него дълг.

Информациите накараха Общността изрично да отхвърли концепцията, само че Спаич съобщи пред " Франс прес ", че изказванията се основавали на недоразумения.

" Както към този момент казахме, до Европейската комисия не е изпращано искане за вдишване, погашение или подпомагане за погасяване на китайския дълг и заради това то не може да бъде отхвърлено ", сподели той.

И настоя, че страната е в положение да обслужва заема с 14-годишен период за погасяване, което би трябвало да стартира през юли.

" Черна гора разполага със постоянни и устойчиви обществени финанси и може постоянно да финансира всички свои задължения и отговорности към интернационалните сътрудници ", увери черногорският финансов министър.

Публичният дълг на Черна гора, страна с 600 000 души на Адриатическото крайбрежие, предходната година възлизаше на 97 % от Брутният вътрешен продукт, а пандемията от ковид унищожи туристическата промишленост, главният й източник на приходи.

Страната взе назаем от Китай и ангажира китайска компания за построяването на 165-километровия (100 мили) път, който да свърже адриатическия курортен град Бар със сръбската граница на север като част от опит за стимулиране на стопанската система.

Най-сложният 41-километров сектор от пътя трябваше да бъде приключен до май 2019 година, само че крайният период беше преместен до ноември тази година.

Сагата акцентира възходящата роля на Китай в района, освен с огромни инфраструктурни планове, само че и в последно време, доставящи стотици хиляди дози коронавирусна ваксина.

В отчет през февруари мозъчният концерн на Европейския съвет за външни връзки (ECFR) дефинира Черна гора като " учебник за дипломация за хващане на задължения " - когато една страна оседла друга с неуправляем дълг, с цел да усили лоста си.

Черна гора е водеща за участието в Европейски Съюз в района, само че специалистите предизвестяват, че блокът би трябвало да работи интензивно, с цел да избегне загубата на въздействие.

ECFR съобщи, че Китай е " на върха на придобиването на действителен лост за избор на политики, политически настройки и разкази в някои елементи на Западните Балкани ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР