Министърът на финансите днес е направил предложение, че ще предложи

...
Министърът на финансите днес е направил предложение, че ще предложи
Коментари Харесай

ГЕРБ скочи срещу идеята на Василев за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите

Министърът на финансите през днешния ден е направил предложение, че ще предложи в бюджета възобновяване на ставките от 20% за ресторантьорството и за хотелиерския бизнес - нещо, което ние няма по какъв начин да подкрепим, заради обстоятелството, че сме поели задължения към нашите гласоподаватели и няма по какъв начин да ги излъжем.


Това съобщи депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Още повече, такива еднолични решения от страна на министъра на финансите, без координиране с политическа партия ГЕРБ, за нас са безусловно неприемливи. Така че считаме, че първо би трябвало да се възвърне разговорът с сектора, да се преразгледат предложенията и чак тогава да се преценя дали би трябвало да се подвигат някакви ставки “, акцентира Трифонова.

Визирайки изявлението на финансовия министър Александър Иванов означи, че ПГ на ГЕРБ-СДС намират за неприемливо неналичието на разговор.

„ Г-н Василев като финансов министър беше подсилен от ПГ на ГЕРБ-СДС при приемането на бюджета за 2023 година, където огромна част от ограниченията по отношение на изсветляване на стопанската система и повишението на събиране на данъчни доходи в хазната и осигурителни такива бяха подкрепени, тъй че всевъзможен различен тип ограничения, внезапни придвижвания по отношение на това повишение на данъчни ставки, не е разисквано аргументирано с ПГ на ГЕРБ-СДС и няма да бъде подкрепено на този стадий “, безапелационен е депутатът.

Според народния представител това ще окаже огромно въздействие и върху бизнеса, и върху потребителите, и върху опцията за конкурентоспособност върху българския хотелиерски и ресторантьорски бизнес.

Любен Дилов-син съобщи от своя страна, че хотелиерският бизнес, туристическият обичайно, показва предпочитание за разговор и са създали много оферти за изсветляване. Според него доста бързо е била отхвърлена концепцията за въвеждане на патентен налог, като уточни, че патентният налог е един от инструментите, които могат да създадат диференциацията сред другия вид заведения за хранене и заведения, което сега общото законодателство не прави.

„ Изобщо считаме, че тази тематика се нуждае от доста диалог и разговор, и от това държавното управление нищо няма да загуби, а единствено ще завоюва, тъй като ще разбере, че това е една комплицирана материя, извънредно директно обвързвана с туризма “, добави Дилов и означи, че сезонът не беше от най-хубавите.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС още веднъж акцентира, че това решение на финансовия министър е доста преждевременно и се надява откровено, че Василев просто тества терена и не го мисли съществено. „ Защото, в случай че го мисли съществено, ще срещне доста сериозна опозиция “, сподели още той.

Дилов добави, че има няколко неща, които би трябвало да бъдат разисквани с гилдията. „ Най-важното нещо, което не схващат политиците, все едно от коя партия са, е, че служителите са за услуга на жителите, а не противоположното и доста постоянно Народното събрание прави тази неточност – той приема закони, които са в услуга на администрацията “, съобщи националният представител.

Той е безапелационен, че водещото би трябвало да бъде ползата на хората, които в последна сметка генерират средствата, които устоят държавното управление, а и депутатите в Народното събрание. „ Това е нещо, което, съгласно мен, не се схваща на философско равнище. А на чисто прагматично, припомняме думите на Асен Василев, ще резервира 3% недостиг при тези условия, при които заварва ръководството и данъчната политика. В момента огромна поддръжка за това изказване, което той направи, няма по какъв начин да има “, сподели още Дилов и добави, че първо ще изчакат реакцията на финансовия министър и вероятно някакъв спор в Народното събрание.

„ В края на октомври би трябвало да бъде импортирано предлагането за нов бюджет, а пък по-рано би трябвало да бъде оповестено и за публично разискване “, означи той и съобщи, че няма да се съгласят с предлагането на Василев, тъй като ще изневерят на това, което са дали обещание. „ А и той самичък изневерява на личните си думи, когато приемахме този бюджет “, добави Дилов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР