Министърът на финансите Джанет Йелен призна, че може би ще

Министърът на финансите Джанет Йелен призна, че може би ще ...

Джанет Йелън: Стимулите може да предизвикат скромни повишения на лихвите


Министърът на финансите Джанет Йелен призна, че може би ще се наложи лихвените проценти да се повишат, за да се запази процъфтяващият растеж на американската икономика, предизвикан отчасти от държавните стимули в размер на трилиони долари, съобщи Bloomberg.

„Възможно е лихвените проценти да трябва да се повишат донякъде, за да сме сигурни, че икономиката ни няма да прегрее“, каза Йелен по време на икономически семинар, представен от The Atlantic. „Въпреки че допълнителните разходи са относително малки спрямо размера на икономиката, това може да доведе до някои много скромни увеличения на лихвените проценти“, посочи Йелън.Още по темата

Акциите продължиха движението си надолу, а доларът за кратко докосна връх след коментарите на Йелън.

Думите на финансовия министър се появяват на фона на дебат относно това дали предложените държавни разходи на президента Джо Байдън може да предизвикат нарастване на ценовия натиск. Американските власти и администрацията на президента продължават да твърдят, че не се притесняват относно вредно ускоряване на инфлацията, като се имат предвид инструментите, които политиците трябва да предприемат, за да избегнат подобен резултат.

„Но това са инвестиции, от които нашата икономика се нуждае, за да бъде конкурентна и продуктивна и мисля, че ще расте по-бързо заради тях“, каза Йелън.

Администрацията на Байдън предложи допълнителни разходни пакети на обща стойност около 4 трилиона щатски долара в допълнение към 1,9 трилиона долара, които бяха вкарани в икономиката в началото на март, за да се пребори с въздействието на пандемията от Covid-19.

„Това има ефект върху търсенето, но наистина ще има важни ефекти върху предлагането в икономиката“, каза Йелън.

Източник: investor.bg