Министърът на финансите Асен Василев участва днес в Брюксел в

...
Министърът на финансите Асен Василев участва днес в Брюксел в
Коментари Харесай

Асен Василев в Брюксел: Не намираме за балансиран пакета за собствените ресурси

Министърът на финансите Асен Василев взе участие през днешния ден в Брюксел в постоянното съвещание на Съвет „ Икономически и финансови въпроси “ на Европейски Съюз. Дневният ред на съвещанието включваше разискване на поправения пакет за лични запаси от ново потомство, препоръчаната от Европейска комисия финансова помощ за Украйна в подтекста на проверката на средносрочната финансова рамка, промяната на Митническия съюз и други тематики от дневния ред на Европейски Съюз.
Прочетете още
България означи, че не би било потребно сливането на полемиките по отношение на новите лични запаси в бюджета на Европейски Съюз и проверката на многогодишната финансова рамка и финансовата поддръжка за Украйна. Обърна се внимание, че до момента в който полемиката по личните запаси ще изисква повече време, то обезпечаването на финансова поддръжка за Украйна е незабавно. Министър Василев акцентира, че България поддържа Украйна през цялото време и ще продължи да го прави.

Призова да се прегледат опциите и законодателната база по отношение на опцията за потребление на замразените активи на съветската централна банка. Относно пакета за личните запаси съобщи, че България не го намира за уравновесен и че в него се съдържа единствено един нов запас, този на база на приходите от Механизма за въглеродна промяна на границите. Във връзка с останалите два нови ресурса означи, че България е срещу ресурса на база на Европейската скица за търговия с излъчвания, защото той не се основава на нови доходи и с него само се трансформират сумите на приходите за националните бюджети и за бюджета на Европейски Съюз.

Що се отнася до новия статистически личен запас въз основата на корпоративните облаги финансовият министър подчертава, че той води до нови данъчни доходи за страните членки. Вече има личен запас на база на Разузнавателна служба на ФРГ и той следва да продължи да се употребява, вместо да се вършат опити за основаване на нови схеми, учредени на теоретични облаги.

Сред акцентите в работата на Съвета бяха и предложенията за промяна на Митническия съюз. С нея се предлага нова визия за банален и засилен Митнически съюз. Тя е значима и по отношение на полемиките по отношение на икономическата сигурност, по-добрия надзор върху веригите на доставки, както и по отношение на контрола на точките на входа и на изхода на Европейски Съюз. Като най-натоварена сухопътна граница на Европейски Съюз България поддържа предлагането, в това число и заради обстоятелството, че със основаването на централизирано пространство на Европейски Съюз за митнически данни ще се улесни администрирането на митниците. България поддържа и основаването на митнически орган на Европейски Съюз.

В рамките на визитата си в Брюксел министър Василев организира двустранни срещи с сътрудниците си от Швеция, Чехия, Словакия, Словения, Литва и Румъния по въпроси, свързани с дневния ред на Съвета, предаде . Той беседва и с ръководителя на Еврогрупата Паскал Донахю и с вицепрезидента на Европейска комисия Валдис Домбровскис. На тези срещи българският финансов министър срещна своите събеседници с напредъка на България по присъединението на страната към Еврозоната.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР