Министърът на финансите Асен Василев разговаря със секретаря по енергетика

...
Министърът на финансите Асен Василев разговаря със секретаря по енергетика
Коментари Харесай

САЩ за нас: България заслужава изключително висока оценка за свършената работа по осигуряване на алтернативни газови източници и коридори

Министърът на финансите Асен Василев беседва със секретаря по енергетика на Съединените щати Дженифър Грьонхолм във Вашингтон през вчерашния ден. Срещата е от стратегическо значение, защото енергетиката заема централно място в двустранния разговор сред България и Съединени американски щати. В диалога взе участие и министърът на енергетиката Румен Радев.

Министър Василев изрази благодарност за американската поддръжка в напъните на страната ни за диверсификация на енергийните източници и понижаване на зависимостта от един единствен снабдител. “Сътрудничеството в региона на енергетиката сред България и Съединени американски щати способства за повишение на енергийната сигурност и диверсификацията освен на страната ни, само че и на целия Балкански район ", акцентира Василев. Той сложи специфичен акцент на плана Север-Юг, който има за цел да сътвори оптимална съгласуваност на енергийните, цифровите и транспортните системи на Румъния, България и Гърция. " На фона на изтичащия контракт за пренос на газ сред Русия и Украйна все по-ключово значение ще има Южният газов кулоар и съврзаността Север-Юг, " разяснява Василев. Той още веднъж уточни нуждата от многообразие в енергийните източници, изключително в подтекста на съветската експанзия против Украйна, която е разкрила уязвимите места в енергийната сигурност на Европа.

Секретарят по енергетика Дженифър Гранхолм изрази своята признателност за опцията за съдействие сред Съединени американски щати и България в региона на нуклеарните технологии за цивилен цели. Българският министър на енергетиката Румен Радев акцентира значимостта на тези връзки освен на развиването на АЕЦ " Козлодуй “ с реактор AP1000, само че и на продължаването на съдействието в образованието на фрагменти и научния продан. Той показа и новия общ план на България и Румъния за огромна водноелектрическа централа на река Дунав, като акцентира значимостта на този новаторски метод към енергийната сигурност в района.

Ключови тематики в диалога в Департамента по енергетика във Вашингтон бяха и преходът към възобновими енергийски източници и новаторски технологии, както и ограничението на въглеродните излъчвания.

Атомната енергетика и диверсификацията бяха във фокуса и на срещата на двамата министри в Държавния департамент на Съединени американски щати със заместител помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят. “България заслужава извънредно висока оценка за свършената работа по обезпечаване на различни газови източници и коридори, най-много за това, че дърпа целия район на запад ", съобщи Паят в диалог с министрите Василев и Радев. Той добави, че щом нашата страна е съумяла да диверсифицира доставките, няма опрощение за останалите европейски страни. Държавният департамент на Съединени американски щати приема като добър знак обстоятелството, че България, Румъния и Гърция работят дружно по плана Север-Юг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР