Министърът на финансите Асен Василев проведе среща с депутатите от

...
Министърът на финансите Асен Василев проведе среща с депутатите от
Коментари Харесай

Василев анонсира проектобюджета, влизаме в 3-те процента дефицит

Министърът на финансите Асен Василев организира среща с депутатите от Комисията по бюджет и финанси, пред които показа главните параметри на готвещия се постоянен бюджет за 2023 година . Законът за държавния бюджет , заяви по-късно Василев на брифинг пред медиите, ще бъде импортиран в Народното събрание в първата седмица на юли, като следва да бъде признат до 31 юли, с цел да влезе в деяние от 1 август.

Основна задача, зад която стои болшинството, подкрепящо държавното управление - ГЕРБ и ПП/ДБ, както и останалите политически сили без Българска социалистическа партия, е вместването в заветните 3% недостиг за 2023 година - главен измежду Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната. Същевременно задачата се усложнява предвид на , който съгласно някогашния министър Росица Велкова отразява единствено и само действителните доходи и разноски на страната без да се трансформира приходната политика и обществените разноски, признати по времето на последния постоянен кабинет " Петков ". Същевременно новата власт твърди - налози няма да бъдат вдигани, а пенсиите в противен случай - ще се усилят от 1 юли съгласно така наречен " швейцарско предписание ".
 Експерти поучават да създадем стопанската система ефикасна
Експерти поучават да създадем стопанската система ефикасна

Самоцелно е да се търси недостиг от 3 %

" Бюджетът е разчетен при БВП от 184 милиарда 486 млн. лв. , както бе заложено от служебното. Макорамката не е променяна, защото това би значило да нямаме бюджет до края на август. Заложен е недостиг от 4,572 милиарда лв., което е 3% недостиг на начислена основа и 2,5% на касова основа . Има няколко съществени промени по отношение на заложеният от служебния кабинет бюджет. Първата смяна е, че предвиждаме да получим второ заплащане по Плана за възобновяване и резистентност в границите на тази година ", сподели финансовият министър.

Парите по ПВУ обаче имат отношение към касовата основа, не към начислената, т.е. действителната, т.е. даже и да не получим евросредствата, отново ще се вместим в 3-те %, акцентира той.

Към момента се придвижват 33 ограничения, включително и закони, които би трябвало да бъдат гласувани от Народното събрание, като огромна част от тях са в много напреднала фаза, отговори на въпрос на News.bg Василев.
 Денков: 7 милиарда лева за общините в бюджета за 2023 година
Денков: 7 милиарда лева за общините в бюджета за 2023 година

Предвиждат се съвсем 25% повече пари за общините
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР