Министърът на финансите Асен Василев изрази днес очакване да има

...
Министърът на финансите Асен Василев изрази днес очакване да има
Коментари Харесай

Асен Василев: Очаквам да има ротация и преговори за независими регулатори

Министърът на финансите Асен Василев изрази през днешния ден очакване да има ротация в българското държавно управление. Той приказва пред български публицисти в белгийския град Гент, където взе участие в среща на своите сътрудници, свикана от Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Василев заяви, че е имал срещи с ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и на еврогрупата Паскал Донахю, със зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с еврокомисаря Паоло Джентилони. Министърът добави, че съгласно прогнозите на ЕЦБ и на Европейска комисия България ще извърши индикатора за инфлацията тази година, което открива опция за присъединение на страната към еврозоната следващата година. Влизането в еврозоната изисква постоянна политическа среда и постоянно държавно управление, разяснява Василев. Той добави, че няма законодателни пречки пред въвеждането на еврото у нас. Остава единствено законът за приемане на еврото, който е в консултация в Европейска комисия и в ЕЦБ, само че то е чисто механически, сподели министърът.
За да може да продължи работата интензивно, е нужна политическа непоклатимост, уточни Василев. Той означи, че тежки законодателни промени, отлежавали с години, са били придвижени напред предходната година. По неговите думи задачата тази година е признатите законови промени да проработят.
Това зависи и от кадровата политика, какви хора ще има в регулаторните органи, с цел да бъдат самостоятелни и да работят в интерес на жителите, и от институционалната непоклатимост на тези органи. Това е процесът, през който би трябвало да минем с ГЕРБ-СДС, с цел да забележим по какъв начин тези органи да проработят действително в интерес на жителите, а не на една или друга политическа мощ, заключи Василев.
Не мисля, че меморандумът е препъникамък, той доста ясно слага въпроса за работата на регулаторите и предлага развой, по какъв начин да се избират членовете на тези регулатори, да бъде ясно кой носи политическата отговорност за номинациите. Готови сме да дискутираме по какъв начин да реализираме работещи регулатори, дали сме предложение по какъв начин да се реализира. Ако има други оферти, дано ги чуем, предложи Василев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР