Министърът на финансите Асен Василев е осъден на първа инстанция

...
Министърът на финансите Асен Василев е осъден на първа инстанция
Коментари Харесай

Асен Василев е осъден да плати 5 хил. лв. на бивш депутат заради клевета

Министърът на финансите Асен Василев е наказан на първа инстанция да заплати 5000 лв. на някогашния народен представител от " ИТН " (ИТН) Любомир Каримански. Такова е решението на Софийския градски съд по гражданско дело за клюка, заведено от Каримански против Василев, оповестява правният уебсайт.

Предявеният иск е в размер на 26 хиляди лв. и е поради изявление пред " Дарик " на финансовия министър от април 2022 година - когато Каримански е претендент за шеф на Българската национална банка (БНБ). По това време тогавашните ръководещи задвижиха процедурата по избора на нов гуверньор на Българска народна банка. " ИТН " предложиха Каримански, само че от " Продължаваме промяната " също издигнаха претендент - Андрей Гюров.

В последна сметка това стана мотив за известно напрежение сред тогавашните сътрудници, а година по-късно Димитър Радев беше избран отново за шеф на банката. Гюров стана подуправител.

В изявлението пред " Дарик " Асен Василев приказва за журналистически материали, свързани с предишното на Каримански като изпълнителен шеф на " Инвестбанк ". Финансовият министър споделя:

" Мисля, че това, което се видя през последната седмица, а и което той самичък каза… той е поставил подписа си под документ, с който 1 милион, мисля, че лв., на инвеститор на банката, на която той е бил изпълнителен шеф, са били откраднати ".

Думите му са свързани с следствия на изданията " Bird " и " E-Вестник ". Те разкриват, че до момента в който Каримански е шеф на " Инвестбанк ", банката е изплатила близо 1,2 млн. лв. на обществено слаб жител, който се записал като шеф на компанията " ДИГ-94 ", която по това време водела дело против „ Инвестбанк “ за изчезнали пари.

След като компанията спечелила делото на втора инстанция, фиктивният шеф на компанията бил вписан и банката възстановила сумата на него. Измамата била разкрита, след което компанията съумяла да си възвърне дължимото, напомня " Лекс ".

Пред съда Каримански показва, че изказванията на Асен Василев по негов адрес са погрешни, защото той не е осъждан за сходно закононарушение. А съдът позволява на първа инстанция, че финансовият министър би трябвало да бъде измамен под отговорност за клюка.

" На фона на негативното си мнение, на каквото несъмнено всеки има право, Василев е изразил изказване, което прекрачва границите на свободата на мнение. Дори и подписът под съглашението да е положен от Любомир Каримански като изпълнителен шеф на „ Инвестбанк “ АД през 2015 година, този факт е преднамерено поднесен от Василев и внушава съпричастност на ищеца към незаконно действие ", се споделя в решението на съда.

Искът на Каримански е за 26 хиляди лева, само че съдът почита единствено 5 хиляди лева Решението на Софийския градски съд не е дефинитивно и може да се апелира пред Апелативния съд.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР