Министърът на Европа и външните работи на Албания Олта Джачка

...
Министърът на Европа и външните работи на Албания Олта Джачка
Коментари Харесай

Тирана иска ясен срок от ЕС за присъединяването на Западните Балкани

Министърът на Европа и външните работи на Албания Олта Джачка насочи ясна молба към европейските институции да дефинират прелиминарен период за консолидираното на района в съюза.


Тя разгласи това по време на интернационална конференция „ Quo Vadis Europa? " по покана на висшия представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел, заяви „ Албаниан пост “.

По време на изявлението си албанският първи посланик акцентира, че рецесията, провокирана от войната в Украйна, е събудила Европейски Съюз и го е принудила да мисли стратегически по въпроса за разширението.

„ Трябваше да се борим, само че през днешния ден Европейски Съюз е концентриран както в никакъв случай до момента и демонстрира воля да работи стратегически във връзка с Западните Балкани. Налице е същинска смяна в метода на Брюксел към района, която можем да се надяваме, че ще продължи и ще стане съответна в бъдеще ", уточни тя по време на сесията „ Разширяване и съседство. Западните Балкани по пътя към Европейския съюз ".

Освен това министърът добави, че в този момент блокът би трябвало да даде явен сигнал, определяйки предварителна времева рамка за интеграцията на района, което съгласно нея ще даде и ясна рамка и цел за това какво би трябвало да се реализира.

По-нататък тя разказа, че се надява Европейски Съюз да работи със Западните Балкани за икономическо и обществено доближаване, тъй като без да се помогне на района да понижи разликата в развиването, която се е нараснала през последните години, е малко евентуално Балканите да стигнат по-далеч по пътя към Европейски Съюз.

„ Накрая, само че не на последно място, желая да подчертая нуждата от послания за поддръжка и поощрение от страна на нашите европейски сътрудници и ангажимент от тяхна страна, че разширението ще се основава на заслуги ", заключи ръководителят на албанската дипломация.

В конференцията, проведена в Сантандер, Испания, вземат участие политически водачи от страните - членки на Европейски Съюз, Украйна и други страни кандидатки, членове на Европейския парламент, академични преподаватели и специалисти по най-важните геополитически въпроси. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР