Министърът на енергетиката, рудодобива и минералните ресурси на Република Северна

...
Министърът на енергетиката, рудодобива и минералните ресурси на Република Северна
Коментари Харесай

Македонски министър се отказа от българско гражданство – „трябвало й заради работата й в ЕС“

Министърът на енергетиката, рудодобива и минералните запаси на Република Северна Македония Саня Божиновска се е отказала от българското си поданство няколко месеца преди да стане министър в държавното управление на ВМРО-ДПМНЕ, оповестява ТВ Сител. 
Прочетете още
„ За да бъда точна до дъно, молбата ми за освобождение от българско поданство беше почетена, като всички нужни документи, планувани в процедурата, бяха съответно показани. Освен това към този момент осведомих обществеността, че паспортът, който притежавах, е изминал и не съм кандидатствала за удължаването му. Това приказва за решимостта ми да се откажа от българското поданство, което, както показах по-рано, притежавах извънредно поради активността си на територията на Европейски Съюз ”, споделя Божиновска за Сител.

Медиите в Северна Македония цитират известие на ВМРО-Народна партия, съгласно което Божиновска се е отказала от българското си поданство под натиска на съпартийците си и я приканват да го резервира, с цел да потвърди, че в Северна Македония може да има българи на високи постове.

„ ВМРО-Народна партия счита, че ръководещата конструкция ще помогне доста повече на Република Северна Македония, в случай че министърът резервира поданството и паспорта си, като по този метод опровергава тезата на всички, които подлагат на критика, че българите не могат да заемат високи държавни постове в (Северна) Македония. Напротив, по този метод единствено ще потвърдим тезата, че всичко българско в (Северна) Македония се " шиканира ". Особено забавно в тази история е, че никой не реагира на сръбското поданство и паспорт на вицепремиера Иван Стоилкович, което единствено затвърждава обстоятелството, че в нашата Македония всеобщо се ползват двойни стандарти и че водим двойна политика по отношение на етническите общности у нас ", се споделя в известието на ВМРО-Народна партия.

Темата с недекларираното българско, само че и чешко поданство на Божиновска повдигна уеб сайтът „ 360 градуса ”, който написа, че в хърватския Търговски указател Божиновска е управлявала компания в Загреб с българския си паспорт. В биографията ѝ, показана в Народното събрание на Северна Македония, обаче и българското, и чешкото ѝ поданство не се загатват. Според премиера на Северна Македония Християн Мицкоски в биографията не може да бъде написано всичко, а Божиновска е „ европейски специалист ” и се радва, че е в държавното управление, написа Българска телеграфна агенция. 

В Република Северна Македония двойното поданство е позволено, вицепремиерът по политиките за положително ръководство Арбен Фетай има и белгийско поданство, което той е показал в биографията си. Според него декларирането на второ поданство за високопоставени чиновници би трябвало да бъде норма, тъй като в това няма нищо противоречиво.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР