Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на НЕК

...
Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на НЕК
Коментари Харесай

Росен Христов: Вече имаме стратегия за възстановяване на ПАВЕЦ Чаира

Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният шеф на НЕК Мартин Георгиев показаха пред медии тактика за възобновяване на ПАВЕЦ “Чаира ”.

“Направени са разбори за настоящото положение от самостоятелни български и интернационалните специалисти. Всички разбори показват отмалялост на метала, като са наранени и четирите елемента. На база на информацията дотук вървим към концепцията да се направи промеждутъчен ремонт на два от елементите, които да дадат живот от порядъка на няколко години и да бъдат пуснати, а редом да върви подготовка и осъществяване на огромен ремонт за всички четири ”, изясни Христов.

По думите му цената за междинния ремонт на един елемент по предварителни калкулации възлиза на 10 милиона лв., а главният и за четирите - към 200 милиона лв.. Той добави, че след към две седмици се чакат специалисти и от компанията Тошиба, които са проектанти и реализатори на част оборудването. “ПАВЕЦ Чаира е извънредно значима за енергетиката на България, защото съставлява гигантска система за предпазване на сила. С въвеждането на от ден на ден източници на възобновима сила, тези системи са основни ”, акцентира Христов. Той даде образец, че като параметри ПАВЕЦ “Чаира ” може да запази сила колкото един блок на нуклеарната ни електроцентрала за близо 8 часа. 

Изпълнителният шеф на НЕК Мартин Георгиев обясни, че заради уникалността и спецификите на централата и невижданата повреда няма общоприетоо техническо решение и би трябвало да се приложи реформаторски метод. “В момента с софтуерни компании работим по разнообразни сюжети за въвеждане на хидро елементите в употреба както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект ”, добави той.

Припомняме, че през март предходната година една от турбините на централата аварира, а седмици по-късно всички мощности на помпено-акумулаторната централа стопираха. ПАВЕЦ Чаира е най-големият и комплициран хидроенергиен комплекс на Балканите. Към днешната дата тя е на трето място по пад за подобен вид ПАВЕЦ, като на първо и второ място са централи, построени в Япония, само че издигнати доста по-късно. Строителството на ПАВЕЦ Чаира стартира през 1972 година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР