Министърът на енергетиката проведе двустранна среща с украинския си колега

...
Министърът на енергетиката проведе двустранна среща с украинския си колега
Коментари Харесай

Росен Христов: Все още сме зависими от Русия за части и информационни услуги за АЕЦ Козлодуй

Министърът на енергетиката организира двустранна среща с украинския си сътрудник Герман Галущенко в Стокхолм, Швеция, където се организира Неформално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по " Транспорт, телекомуникации и енергетика ". Той насочи покана към Украйна да се включи в самодейността за изследване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа. Целта е всяка страни да даде информация за нужното ѝ количество газ, както и за опциите на инфраструктурата ѝ за транспорт.

Министър Христов описа за напъните и достиженията на България за последните 6 месеца свързани с диверсификацията на доставките на газ наблягайки стартирането на интерконектора с Гърция, подписаното съглашение с Турция, контрактувания потенциал на терминала в Александруполис, новостроящата се газова връзка България – Сърбия, както и потребността от увеличение на потенциала на част от съществуващата инфраструктура.

Според него анализът на районния газов пазар ще покаже къде е належащо да се създадат вложения в инфраструктурата, тъй че да има оптималната възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се реализира. " Предлагаме Украйна да се причисли към нас, с цел да може да има сигурност на доставките от различни източници ", съобщи министър Христов, оповестиха от енергийното министерство.

От своя страна министърът на енергетиката на Украйна оцени концепцията като извънредно добра. " Това е доста значим въпрос за нас, по тази причина ще се присъединим към изследването ", съобщи Галущенко.

Двамата министри разискаха също и опцията за съдействие в нуклеарната енергетика, в това число потребление на съветското съоръжение за АЕЦ " Белене "  в Украйна. Въпросът ще бъде детайлно изследван, като за задачата украинската страна ще изпрати механически екип в България. В тази връзка министър Христов изясни също и позицията на страната ни по въпроса за глобите в нуклеарната енергетика против Русия.

" Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо нуклеарно гориво, към момента имаме взаимозависимост по други аспекти, като елементи и осведомителни услуги, за активността на АЕЦ " Козлодуй "  с Русия ", сподели още Христов.

По думите му наказания в този момент биха заплашили работата на българската централа. България работи редовно и интензивно, с цел да получи цялостна самостоятелност и сигурност на всички доставки и услуги за атомната ни електроцентрала.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР