Министърът на енергетиката представи проект на мерки за справяне с

...
Министърът на енергетиката представи проект на мерки за справяне с
Коментари Харесай

Министър Христов: Регулираният пазар на електроенергия да продължи максимално дълго

Министърът на енергетиката показа план на ограничения за справяне с високите цени

Искаме контролираният пазар на електричество да продължи оптимално дълго. Това съобщи пред публицисти министърът на енергетиката Росен Христов, който показа ограничения за справяне с провокациите, провокирани от високите енергийни цени. Той акцентира, че към момента се вършат разнообразни симулации и калкулации за междинното ползване на битовите консуматори през другите месеци, като крайната цел е разноските за отопление, без значение от типа сила, да бъдат почти идентични. Министерството на енергетиката ще предложи битовите консуматори да заплащат употребяваната от тях електрическа енергия по контролирани цени в границите на 800 квтч месечна консумация. Над това количество електрическата енергия да се заплаща по пазарни цени. По думите на министър Христов, проектът е новите две цени да стартират да работят от 1 януари 2023 година Прагът от 800 квтч ще важи за зимния сезон, а за останалите месеци той ще бъде 300 квтч. Тези стойности покриват естественото месечно ползване на над 90% от семействата. По-скоро задачата е да бъде въведена правдивост и потребителите, които отопляват басейни и сауни, да не бъдат приравнявани към клиентите, които имат потребност от предпазени по-ниски цени, стана ясно от думите на енергийния министър.

При компенсирането на бизнеса ще бъде въведен диференциран метод, като в по-голяма степен ще бъдат обезщетени фирмите, които са въвели енергоспестяващи ограничения и са понижили потреблението си в пиковите часове.

Изцяло в синхрон с Регламента на Европейски Съюз за справяне с високите енергийни цени, признат на 6 октомври 2022 година, е и идващото предложение на служебното държавно управление – отсега нататък всички участници на енергийния пазар, а освен държавните сдружения, да вършат вноски във фонда „ Сигурност на електроенергийната система “. Тази мярка ще работи от 1 декември до 30 юни 2023 година, разясни енергийният министър. Това е краткотрайно решение, подбудено от нуждата за справяне с рецесията, провокирана от външни за България фактори.

Министър Христов разяснява и тематиката с доставката на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “. По думите му с решение на предходното държавно управление са били блокирани опциите за диверсификация, пазарни правила и бистрота, като акцентът е бил единствено върху една компания. Нещо повече – даже и тя не е имало по какъв начин да обезпечи гориво, защото към момента няма лиценз за това. Той изясни, че в границите на БЕХ към този момент е основана работна група, която се занимава с всички въпроси. В нея вземат участие български и приети интернационалните специалисти, с цел да се обезпечи най-високо равнище на експертиза, бистрота и безпристрастност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР