Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери е одобрил шест

...
Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери е одобрил шест
Коментари Харесай

Енергийното министерство на САЩ е одобрило сътрудничеството на американски компании с Рияд за изграждане на АЕЦ


Министърът на енергетиката на Съединени американски щати Рик Пери е одобрил шест „ секрети позволения “, които дават опция на редица американски компании да си сътрудничат със Саудитска Арабия при строителството на АЕЦ в страната, оповестява организация Ройтерс, базирайки се на документ, с който разполага.

През февруари, вестник Neу York Times заяви, че демократите от камарата на представителите на конгреса на Съединени американски щати са оповестили за започване на следствие за замесване на Белия дом в проекти на американски компании за строителството на атомни електроцентрали в Саудитска Арабия. В отчета на демократите, на които се базира вестника се отбелязва, че чиновници от администрацията на президента на Съединени американски щати през първата седмица на президентството на Тръмп са стартирали проект за строителство на няколко АЕЦ в Саудитска Арабия.

Одобрението на министъра на енергетиката на Съединени американски щати ще даде опция на фирмите да извършат подготвителни действия преди подписване на покупко-продажби за строителството на АЕЦ в Саудитска Арабия, само че изключват доставка на съоръжение за строителство, излиза наяве от известието на организацията, основано на неизвестен източник.

Националното ръководство за нуклеарна сигурност към министерство на енергетиката на Съединени американски щати (NNSA) декларира в документа, с който разполага Ройтерс, че фирмите са отправили до управляващите в Съединени американски щати документално заявление с молба да не се разгласява информацията за получените утвърждения.

Както отбелязва организацията, доста американски законодатели са обезпокоени от това, че продажбата на нуклеарни технологии на Саудитска Арабия може да докара до конкуренция на въоръжаването в Близкия Изток. В сряда на чуване в конгреса демократът Брад Шърман е призовал държавният секретар Майк Помпео доникъде на април да разгласява имената на фирмите, които са получили утвърждение от министерство на енергетиката. Както отбелязва Ройтерс, държавният секретар е заречен да прегледа такава опция. Шерман е декларирал също по този начин, че администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп се е пробвала да реши въпроса за продажбата на нуклеарни технологии на Рияд, заобикаляйки конгреса.
Както по-рано оповестиха медиите, експортът на нуклеарни технологии от Съединени американски щати, които могат да бъдат употребявани за основаване на нуклеарно оръжие се управлява строго от Акта за атомната сила от 1954 година, в който се отбелязва, че конгресът е органът, който би трябвало да утвърди предаване на такива технологии.

Припомняме, че съветската „ Росатом “ изрази през ноември предходната година очакване да бъде определена за реализатор на плана за създаване на АЕЦ с 4 енергоблока в Саудитска Арабия. По-рано през октомври генералният шеф на съветската корпорация Алексей Лихачов сподели, че упованието на „ Росатом “ е, резултатите от конкуренцията за строителство на АЕЦ да бъдат оповестени през 2020 година
До 2030 година Саудитска Арабия възнамерява да построи 16 нуклеарни енергоблока.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР