Министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че спадът в последните

...
Министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че спадът в последните
Коментари Харесай

Николов с проверка в „Булгаргаз“, зарече се да няма фалити и спиране на топлото

Министърът на енергетиката Александър Николов разгласи, че спадът в последните две седмици на европейските газови пазари и при опазване на топлото време, евентуално ще се отрази и на цената на природен газ у нас през февруари. Той даде брифинг във връзка нарастването на цената на природния газ с над 30 % от 1 януари. Николов увери, че в случай че има потребност квалифицираните ограничения за обезщетения на сдруженията, които оперират на контролирания пазар, ще се приспособяват. Зарече се да няма банкрути и прекъсване на топлото.

„ Спекулации по отношение на банкрути няма да бъдат позволени. Продължават напъните на най-високо равнище за усъвършенстване на доставките от Азербайджан “, сподели Николов. Българският бизнес е в доста по-добро състояние от този в прилежащите ни страни.

„ Бизнесът е обиден в доста по-малък стадий по отношение на бизнеса в прилежащи страни. От позиция на конкурентоспособност нашият бизнес е с привилегия, като първа точка на доставка от Русия и най-много поради контракта с Азербайджан “, съобщи Николов. Помощта за бита ще помогне и на бизнеса, добави той.

„ Компенсациите, които се възнамеряват са за бита, а за нерегулирания пазар, в случай че се стигне до обстановка, която да ги изправи в доста по-лоша среда, в сравнение с конкурентни бизнеси отвън България, тогава ще бъдат обезщетени. С помощта за бита, задачата е да се избегне хипотетичен ценови потрес на разноски за топлоенергия и да се понижи в допълнение разполагаемият приход, а със опазване на разполагаемия приход потреблението в бита ще се резервира и това ще има резултат върху бизнеса “, безапелационен е министърът.

На настояването на бизнеса за компенсиране 75% от употребявания борсов ток и отпадане тавана на държавната помощ, той съобщи, че се следи внезапен спад на цената на електрическата енергия, заради което на този стадий не се обмисля смяна в схемата.

Факторите и ценовите съставни елементи, от които зависи природният газ в България, включват динамичност на цените на нефт заради доставките от количества от Азербайджан, които за жалост са надалеч от договорните, динамичност на цените на европейските газови пазари и съответните наличните количества, които да се теглят от хранилището в Чирен.

Всички тези съставни елементи в цените би трябвало да бъдат ръководени съгласно опциите и решенията на " Булгаргаз ".

Министерството на енергетиката е упълномощило да се направи обзор на съответните политики на ръководство на сдружението и на енергийния холдинг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР