Министърът на електронното управление Божидар Божанов говори за хакерската атака

...
Министърът на електронното управление Божидар Божанов говори за хакерската атака
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Електронното здравеопазване ще е готово до месеци

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов приказва за хакерската офанзива против " Български пощи " и по какъв начин върви развиването на Националната скица за електронна индентификация. Ще бъде ли омекотен българинът?

" Няма нова информация, дали е съветска хакерска офанзива, едва ли и в миналото ще има доказателства кой сигурно стои зад хакерската атака. Години наред управлението на " Български пощи " е неглижарало за киберсигурността и отбраната на институцията и тя бяха уволнени от вицепремиера Калина Константинова ", съобщи Божанов пред БиТиВи.

Божанов разясни, че " Български пощи " влиза в листата със стратегически обекти, след което ДАНС влиза на инспекция. Ще бъдат подхванати бързи ограничения по отношение на проекта за възобновяване. Министърт е безапелационен, че няма неизплатени пенсии, поради хакерската офанзива.
При скорошното посещаване на Божанов в Брюксел е станало ясно, че страните в Източна Европа са най-засегнати от хакерски атаки и дезиформация.

" Обсъждахме механизъм за шерване на информация за хакерски офанзиви, който да работи в действително време. Когато една страна бъде нападната, в същия миг другите страни да получават тази информация, с цел да могат да вземат превантивни ограничения ".
Божанов засегна и въпросът, който тормози българинът от години, а точно дигитализирането на нашата аналогова страна. Министърът бе безапелационен, че го август месец народа ще има достъп до електронно обслужване в областта на опазването на здравето, като ел. предписания и посоки.

Има спънки в построяването на такава комлексна ел. система, само че по тази причина е политическото управление, с цел да се оправя с тях, съобщи Божанов.
" Електронната здравна карта е проектът за развиване на болничната система. То е заложено в проекта за възобновяване и щем не щем би трябвало да го осъществим до август. Няма да има потребност да носим здравна карта нито в аптеката, нито при лекарите. Ел. здравно досие е реалност, то е налично сега. Остава единствено да създадем Националната скица за електронна индентификация и всичко ще е подготвена до края на годината, в случай че не и по-рано. ", безапелационен е Божанов.
Той разяснява и въпроса по отношение на това кой и в какви случай има право на достъп.

" Ел. здравно досие ще съдържа цялата информация за всичко здравословни проблеми на пациента, само че не всеки доктор ще може да вижда всички тях. В взаимозависимост от специалноста на лекаря и повода за визитата на пациента, ще се опитатаме да изградим матрица, която да прецява какъв достъп да обезпечи на дадения доктор. Този способ демонстрира огромен триумф в Европа. "

Министърът на ел. ръководството към този момент е видял първи вид на приложението на Националната скица за електронна индентификация. Според Божанов всичко ще е готово до края на годината и българинът ще бъде омекотен.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР