Министър участва в провеждащия се днес в Брюксел Съвет Правосъдие

...
Министър участва в провеждащия се днес в Брюксел Съвет Правосъдие
Коментари Харесай

Какво обсъдиха министрите на правосъдието в Брюксел

Министър взе участие в провеждащия се през днешния ден в Брюксел Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, част „ Правосъдие “, оповестиха от пресцентъра на министерството на правораздаването.

Съветът реализира политическо единодушие (общ подход) по нов Регламент на Европейски Съюз по отношение на прехвърлянето на производството по наказателни каузи. Тъй като увеличението на трансграничната престъпност води до обстановки, при които няколко страни имат пълномощия за гонене на един и същи случай, предлагането има за цел да предотврати ненужни паралелни производства и да способства за дейно и вярно администриране на наказателното правораздаване в държавите-членки.

Министрите организираха политически спор по отношение на изменение на Директивата за правата на жертвите. Актуализацията ще укрепи минималните правила, с цел да подсигурява, че жертвите на закононарушение получават поддръжка, достъп до информация, присъединяване в наказателното произвеждане и обезщетение. Министрите настояха за по-голяма еластичност във връзка с схемите за компенсации на жертвите на закононарушения и интегриран метод за децата-жертви, като се съобрази закрилата и поддръжката за тях съгласно характерните им потребности с опция и за краткотрайно настаняване в предпазена среда, така наречен Барнахаус. 

Министър Славов съобщи, че България поддържа напъните за подсилване на правата на потърпевшите от закононарушения и за основаване на всички нужни условия за тяхното по-ефективно практикуване. Обърна внимание, че в допълнение към усъвършенстването на нормативната уредба, би трябвало да се подхващат съответни на практика и организационни ограничения, които оптимално да улесняват потърпевшите при практикуване на техните права.

Съветът още веднъж прегледа развиването на въпроса за нападателната война на Русия против Украйна в подтекста на противодействието на безнаказаността. Представено беше настоящо положение по отношение на дейностите на Европейски Съюз, по-специално Евроюст и Европол, за подвеждането под отговорност на причинителите на филантропични закононарушения. 



Министър Славов съобщи, че в допълнение към поддръжката си във връзка с координираните ограничения на ниво Европейски Съюз, ориентирани към подвеждането под отговорност на причинителите на закононарушения в Украйна, България споделя концепцията за възобновяване на справедливостта, заложена в точка 7 от формулата за мир, стартирана от президента Володимир Зеленски – понасяне на отговорност за всички най-тежки закононарушения по интернационалното право, осъществени на територията на Украйна. Предстои на 8 декември 2023 година България да се причисли към точка 4 от формулата за мир – по отношение на връщането на депортираните украински деца. Освен това Министерство на правосъдието е в края на процеса на изменение на законодателството по отношение на закононарушението „ експанзия “. Министрите бяха осведомени и за военната помощ, предоставяна от България.

По точката за разискване на активността на европейската прокуратура министър Славов съобщи, че за българското общество тази институция и Лаура Кьовеши са знак за битка с измамите. Той добави, че Министерството на правораздаването продължава да спомага оптимално, предвид на компетентността си, за застраховане на активността на институцията и уточни, че връзката с европейската прокуратура е на много добро ниво.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР