Министър Светлан Стоев представи външнополитическите приоритети на България пред Дипломатическия

...
Министър Светлан Стоев представи външнополитическите приоритети на България пред Дипломатическия
Коментари Харесай

Светлан Стоев представи приоритетите на България пред Дипломатическия корпус

Министър Светлан Стоев показа външнополитическите цели на България пред Дипломатическия корпус. В своето изявление министърът открои двата съществени целта в работата си като министър на външните работи - организацията на изборите зад граница и осъществяването на задачите във външната политика, които остават непроменени. Сред тях той уточни отбраната на българските национални ползи и насърчаването на мира, стабилността, сигурността, правата на индивида, демокрацията и просперитета в районен и международен мащаб.

Основни цели на България във външната политика остават присъединението към Еврозоната и Шенгенското пространство , приемането на страната ни в Организацията за икономическо съдействие и развиване. Ключов външнополитически приоритет е и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Министър Стоев удостовери приемствеността и в политиката във връзка с европейския път на Република Северна Македония като акцентира, че през последните години България е изразявала терзания във връзка осъществяването на двустранния Договор от 2017 година Българската страна упорства нейните паники да бъдат зачетени в Преговорната рамка за Република Северна Македония, която дефинира разпоредбите на процеса на присъединение.

България ще продължи да бъде деен, благонадежден и предсказуем сътрудник в Европейския съюз и НАТО, удостовери Светлан Стоев. Той напомни, че България е една от седемте държави-членки, които от 1 юни започнаха да издават цифрови документи на Европейски Съюз, които ще улеснят безвредното придвижване и ще допринесат за съживяването на стопанските системи, туристическата екосистема и интернационалната подвижност. Според министър Стоев Европейски Съюз се нуждае от оперативна съгласуемост на документа на интернационално равнище.
 Снимка 534175
Източник:

Във връзка с идната среща на високо ниво в София в границите на българското председателство на самодейността " Три морета ", министър Стоев посочи, че упоритостта на страната ни е да организира сполучлива и продуктивна среща и бизнес конгрес с необятно присъединяване на държавни организации, банки за развиване, компании от района и частни вложители.

" Очакваме и присъединяване на високо равнище от Европейската комисия, Съединени американски щати, Международния валутен фонд и други сътрудници ", сподели Светлан Стоев като акцентира, че осезаемите резултати при реализирането на стратегическите трансгранични и районни планове в границите на Инициативата са от основно значение за целия район.

В двустранните си връзки България се стреми към взаимноизгодно съдействие в региона на стопанската система, търговията и вложенията, както и в културния продан сред народите. Подчертано беше желанието за по-нататъшно стимулиране на съдействието със страните от Северна и Южна Америка, учредено на споделени полезности в основни сфери.

В връзките си с Русия " България се управлява от своите национални ползи и интернационалните задължения и отговорности , произлизащи от участието ни в Европейски Съюз и НАТО ", сподели външният ни министър. Той съобщи, че двустранното съдействие може да бъда усъвършенствано въз основата на равнопоставен политически разговор, а за връзките ЕС-Русия българската страна счита за извънредно значимо уравновесеното използване на 5-те водещи правилото на Съюза към Русия. " Страните от " Източното партньорство " остават основен приоритет в българската външна политика ", сподели Светлан Стоев. България е измежду най-активните поддръжници на самодейността.

Като предпочитани области във външната ни политика министърът открои и партньорствата със страните от Азиатско-Тихоокеанския район и капацитета за развиването на съдействие, както на двустранно равнище, по този начин и в границите на Европейски Съюз.

Доайенът на Дипломатическия корпус, посланикът на Палестина доктор Ахмед Ал Мадбух благодари на министър Стоев, че той и Министерство на външните работи са постоянно открити за разискване на значими въпроси с задграничните дипломатически представители.

Външният ни министър акцентира, че наличието на толкоз доста задгранични дипломати на срещата показва какъв брой значими са връзките посред ни. Светлан Стоев изрази вяра досегашното ни съдействие с задграничните сътрудници на България да продължи да се задълбочава.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР