Министър Стойчо Кацаров излезе с обръщение към всички български граждани

...
Министър Стойчо Кацаров излезе с обръщение към всички български граждани
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Ситуацията е критична и ще остане такава идните седмици

Министър Стойчо Кацаров излезе с послание към всички български жители и призна, че обстановката с ковид е отвън надзор и сме изправени пред национално злополучие. Призова за имунизация и прецизно съблюдаване на ограниченията и рестриктивните мерки. Той имаше среща през днешния ден с представители на съсловните организации Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на експертите по здравни грижи, както и на национално представителните пациентски организации.

Ситуацията е сериозна, изправени сме пред една голяма опасност и за това е нужно общо деяние, съобщи Кацаров след срещата.

„ Искаме да изразим общата си угриженост и да отправим апел към целия наш народ от името на всички хора, които са ангажирано в здравната система. Може да сме имали разлики по някои въпроси, само че във връзка с Коронавирус и метода, по който да можем да се оправим, нямаме разлики. Искаме нашето общо обръщение да стигне до всички хора в страната. Ситуацията е сериозна. Изправени сме пред една голяма опасност и за това е нужно общо деяние. С нашето събиране през днешния ден и общата ни позиция желаеме да отправим апел за единодушие и национална готовност “, сподели още здравният министър.

Кацаров сподели, че здравната система не може да се оправи сама без присъединяване на всички нас като жители. Той прикани да се вземем в ръце. и да съблюдаваме няколко елементарни правила: носете маски, ограничете контактите си в идващите няколко седмици и не излизайте, в случай че не е належащо. Ваксинирайте се. Ваксините ще ни извадят трайно от това злополучие, сподели Кацаров. И добави, че няма повече време за отсрочване. По думите му обаче всички други ограничения като локдаун са единствено краткотрайни и отсрочват решението.

Отправяме апел към българския народ да се пазим. Особено в последния стадий на пандемията потвърди, че без медицински сестри и акушерки обстановката е доста трагична, съобщи от своя страна ръководителят на Българска асоциация на експертите по здравни грижи Милка Василева. Обяснявахме, че би трябвало да се съблюдава обществена отдалеченост и жителите да се ваксинират. За страдание не бяхме разбрани. Вече към 45% от медицинските сестри у нас са ваксинирани, за жалост те са малко. Здравната система би трябвало да оцелее и да продължи да съществува, добави Василева.

Д-р Николай Шарков, ръководител на Българския зъболекарски съюз, съобщи също от своя страна, че общата картина е тежка. Ние работим на първа линия. Работим над входовете на инфекцията, това го вършим всекидневно и няма върнати пациенти. Единственото, което може да ни избави е имунизацията, сподели Шарков. Това, което може да докара до гибел е COVID-19, загубихме доста светли персони без време с помощта на инфекцията. Това не може да продължава повече, ние би трябвало да докоснем душата на индивида, с цел да можем да убедим всички в правотата на предпазването на здравето, съобщи Шарков.

Асена Сербезова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз съобщи, че страхът се бори със познание, знанието би трябвало да се даде от лекари, експерти, от институциите по наличен и понятен метод. Агенцията по медикаментите също би трябвало да вземе отношение към тази позакъсняла просветителна акция. Само апелът няма да свърши работа, би трябвало да имаме проект, който да включва всички институции да преборим този боязън. Числата са безапелационни, ясни. Напомням, че сега се печели от доста огромна дезинформация, би трябвало да изтръгнем хората от този кръг на дезинформация, добави Сербезова.

Председателят на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров разяснява, че на фона на 90% от експертите, които настояват, че имунизацията оказва помощ и имунизациите са избавили човечеството, се явяват такива, най-вече политици, които спорят и настояват неща, които носят след себе си единствено страдалчество и гибел. По думите му салдото в даването на естрада на двете страни е нарушен.

Председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев сподели, че въпреки и със забавяне е по-добре да се имунизираме в този момент. Той уточни, че доста малко са групите, при които да е противопоказна имунизацията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР