Министър Стоянов запозна австрийския си колега Герхард Карнер с предприетите

...
Министър Стоянов запозна австрийския си колега Герхард Карнер с предприетите
Коментари Харесай

Стоянов обсъди Шенген и мигрантския натиск с колегите си от Австрия, Белгия, Румъния и Унгария

Министър Стоянов срещна австрийския си сътрудник Герхард Карнер с подхванатите от българска страна дейности, довели до сензитивен спад на миграционния напън - подсилване на потенциала на гранична полиция, както със чиновници, по този начин и с техническо съоръжение, поддържане на действен разговор с турската страна. Двамата министри потвърдиха предпочитание за продължение на градивен и насочен към резултати разговор, показват от Министерство на вътрешните работи, представени от Българска телеграфна агенция.

По време на срещата с министъра на вътрешните работи на Белгия Анели Верлинден, сегашен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, бяха разисквани настоящи въпроси, свързани с миграционната обстановка. Министър Стоянов благодари на белгийското председателство за подобряването на действието на Шенген, получи увещание и беше доказана поддръжката от страна на председателството за завършване на интеграцията на България в Шенгенското пространство.

В хода на диалога с вътрешния министър на Румъния Каталин Предою още веднъж бе изведена общата цел - да се работи в тясна съгласуваност за отпадане на контрола и по сухоземните граници на Шенген. Двете страни ще засилят съдействието си в битката с проведената престъпност.

Висока оценка в региона на вътрешните работи бе дадена и в диалога сред министър Калин Стоянов и министъра на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер. Бяха разисквани ограниченията, които двете страни подхващат за ограничение на незаконната миграция и за противодействието на трафика на мигранти. Министър Пинтер удостовери, че завършването на интеграцията на България и Румъния към Шенген е приоритет за идното от юли тази година унгарско председателство на Съвета на Европейски Съюз.

По-рано през днешния ден Европейска комисия заяви, че подхваща спомагателни дейности с България и Румъния за ръководство на границите и миграцията, като се планува комисията да обезпечи за задачата 85 милиона евро.

В рамките на присъединяване си в съвета, министър Стоянов подписа Стратегическа рамка за съдействие сред Европейска комисия, Агенциите на Европейски Съюз и България с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР